Pasje Jolki

Pasje Jolki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Sernik z krówką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny oczywiście, prosty w wykonaniu, słodki, krówkowy i elegancki. Nie tylko na święta, dla łasuchów, na każdy czas i o każdej porze.

Sernik z krówką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z krówką

 

  • 8 jajek
  • szklanka cukru pudru
  • jeden budyń śmietankowy
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • cukier waniliowy
  • 1 kg 3 razy mielonego twarogu
  • mała puszka masy krówkowej 400 g

 

Sposób przygotowania:

Sernik z krówką
Masę krówkową podgrzewamy w kąpieli wodnej, proponuje wyjąć z puszki. Jaja z cukrem pudrem ubijamy do puszystej masy. Na zwolnionych obrotach dodajemy po trochu mąkę, twaróg i cukier waniliowy i miksujemy do połączenia składników. Formę 26 lub 28 cm, wyściełamy papierem do pieczenia, wylewamy gotową masę twarogową. Lekko ciepłą masę krówkową wylewamy łyżką partiami. Zostawiamy połowę do udekorowania sernika po upieczeniu. Pieczemy 30 minut w 180°, a potem 30 minut w 160° góra dół.Po tym czasie wyłączamy piekarnik, lekko otwieramy i studzimy w ten sposób ciasto. Po wystudzeniu, oddzielamy nożem ciasto od formy, dekorujemy pozostałą krówką i czekamy do jutra, wtedy jest najlepszy,moim zdaniem oczywiście. Smacznego.
Sernik z krówką
Podgrzewamy krówkę, szykujemy mąki oraz jajka z cukrem
Sernik z krówką
Jaja z cukrem ubijamy, dodajemy mąki i twaróg
Sernik z krówką
Wylewamy ciasto do formy, a do ciasta partiamy dajemy masę krówkową
Sernik z krówką
Na upieczone ciasto wykładamy resztę krówki i smacznego