Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Sernik łaciaty z krówką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Przepyszny kremowy sernik o smaku masy krówkowej. Podałam go na wielkanocny stół i zniknął naprawdę szybko! polecam.

Sernik łaciaty z krówką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik łaciaty z krówką

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik łaciaty z krówką
Ciasteczka zmielić w rozdrabniaczu, dodać rozpuszczone masło, wymieszać. Formę 18x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać ciasteczkowe okruszki, ugnieść i wyrównać. Wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie formę wyjąć, posmarować 2-3 łyżkami masy krówkowej. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Do miski wbić jajka, dodać cukier, mąkę i obie śmietany, zmiksować. Następnie dodać twaróg. Zmiksować. Masę podzielić mniej więcej na pół. Do jednej części wrzucić masę krówkową i zmiksować. Na schłodzony spód wykładać porcjami masę białą i krówkową, tworząc dowolne nieregularne wzory. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Blachę piekarnikową wstawić jeden poziom niżej i wlać na nią szklankę wrzątku. Piec 20 minut, następnie zmniejszyć do 150 stopni i piec jeszcze 40 minut.Sernik wyjąć, wystudzić, wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Sernik łaciaty z krówką
Etap 1Ciasteczka zmielić w rozdrabniaczu, dodać rozpuszczone masło, wymieszać. Formę 18x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać ciasteczkowe okruszki, ugnieść i wyrównać
Sernik łaciaty z krówką
Etap 2Po tym czasie formę wyjąć, posmarować 2-3 łyżkami masy krówkowej. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Sernik łaciaty z krówką
Do miski wbić jajka, dodać cukier, mąkę i obie śmietany, zmiksować. Następnie dodać twaróg. Zmiksować. Masę podzielić mniej więcej na pół. Do jednej części wrzucić masę krówkową i zmiksować.
Sernik łaciaty z krówką
Etap 4Na schłodzony spód wykładać porcjami masę białą i krówkową, tworząc dowolne nieregularne wzory. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni