Sposób przygotowania:
Sernik łaciaty z krówką
Ciasteczka zmielić w rozdrabniaczu, dodać rozpuszczone masło, wymieszać. Formę 18x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać ciasteczkowe okruszki, ugnieść i wyrównać. Wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie formę wyjąć, posmarować 2-3 łyżkami masy krówkowej. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Do miski wbić jajka, dodać cukier, mąkę i obie śmietany, zmiksować. Następnie dodać twaróg. Zmiksować. Masę podzielić mniej więcej na pół. Do jednej części wrzucić masę krówkową i zmiksować. Na schłodzony spód wykładać porcjami masę białą i krówkową, tworząc dowolne nieregularne wzory. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Blachę piekarnikową wstawić jeden poziom niżej i wlać na nią szklankę wrzątku. Piec 20 minut, następnie zmniejszyć do 150 stopni i piec jeszcze 40 minut.Sernik wyjąć, wystudzić, wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.