iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Sernik z krówkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Jest to jeden z najlepszych serników jakie miałam okazję do tej pory upiec.

Sernik z krówkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernik z krówkami

 

  • Ciasto
  • 2.5 szklanki maki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 25 dag margaryny
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • Masa serowa
  • 25 dag margaryny
  • 1 kg sera w wiaderku
  • 1 szklanka cukru
  • 30 dag cukierków krówek
  • 5 łyżek mleka
  • 5 jajek
  • 2 budynie waniliowe
  • Dodatkowo
  • 15 dag cukierków krówek
  • 3 łyżki mleka
  • 8 dag orzechów laskowych

Sposób przygotowania:

Sernik z krówkami
Margarynę posiekać z cukrem, dodać przesianą mąkę wymieszana z kakao i proszkiem do pieczenia oraz jajko, szybko zagnieść ciasto które schłodzić minimum 1 godz. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na dwa prostokąty o wymiarach formy u mnie 36cm na 25 cm i jednym wyłożyć do wcześniej wysmarowanej formy do pieczenia.



Masa serowa:  Margarynę utrzec z cukrem. Cukierki rozpuścić z dodatkiem mleka i po przestudzeniu wymieszać z serem, następnie dodać do margaryny i cały czas ucierając dodawać    po jednym jajku, a  na koniec wsypać proszek budyniowy i dokładnie wymieszać.



Masę serową wylać na ułożone w formie ciasto i delikatnie przykryć drugim prostokątem. Piec w temp. 200st około 60 min po upieczeniu ciasto dokładnie wystudzić i polać polewą przygotowaną z pozostałych krówek i mleka, wierzch ciasta ozdobić orzechami.
Sernik z krówkami
ser utrzec z cukierkami i resztą składników
Sernik z krówkami
po upieczeniu polać przygotowana polewa
Sernik z krówkami
wierzch ciasta po polaniu posypać orzechami