Sposób przygotowania:
Sernik z krówkową polewą i orzeszkami
🔘 Spód z ciastek owsianych: ciastka pokruszyć i rozdrobnić w blenderze na piasek, dodać masło i wyrobić jednolitą masę. Dno tortownicy podwójnie wyścielić papierem do pieczenia, spód i bok posmarować masłem oraz bok poprószyć bułką tartą. Następnie masą z ciasteczek wyłożyć i wcisnąć w spód tortownicy i wstawić na około 60 minut do lodówki.
🔘 Masa serowa: do miski włożyć ser twarogowy, cukier puder, cukier waniliowy, budyń, masło, wbić jajka i wlać śmietanę. Wszystkie składniki bardzo wolno i delikatnie wymieszać szpachelką silikonową. Następnie zmiksować na najniszych obrotach mikserem recznym, tylko do czasu połączenia się składników / zbyt długie miksowanie doprowadzi do napowietrzenia masy serowej / napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie i popęka / sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.
🔘 Masę serową wylać na schłodzony spód w tortownicy i wyrównać. Sernik piec w kąpieli wodnej przez dłuższy czas w niższej temperaturze. Na sam dół piekarnika wstawić blaszkę piekarnikową wypełnioną wrzątkiem. Sernik wstawić do piekarnika na środkową szynę i piec przez około 80 - 85 minut w 150°C / Górne - Dolne żródło ciepła /. Na 10 minut przed końcem pieczenia obniżyć temperaturę do 120°C. To wpływa na to, że sernik nie rośnie imponująco szybko zwiększając mocno swoją objętość, a następnie spektakularnie opada i popęka. Po upieczeniu, wyłączyć piekarnik i przy zamknięntych drzwiczkach zostawić sernik przez 60 mnut w środku. Później dzwiczki lekko uchylić i odczekać kolejne 20 mnut. Teraz sernik wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Wierzch ostudzonego sernika posmarować masą krówkową i posypać orzechami ziemnymi, przykryć folią i wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje na 2 - 3 dzień.
🔘 Masa serowa: do miski włożyć ser twarogowy, cukier puder, cukier waniliowy, budyń, masło, wbić jajka i wlać śmietanę. Wszystkie składniki bardzo wolno i delikatnie wymieszać szpachelką silikonową. Następnie zmiksować na najniszych obrotach mikserem recznym, tylko do czasu połączenia się składników / zbyt długie miksowanie doprowadzi do napowietrzenia masy serowej / napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie i popęka / sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.
🔘 Masę serową wylać na schłodzony spód w tortownicy i wyrównać. Sernik piec w kąpieli wodnej przez dłuższy czas w niższej temperaturze. Na sam dół piekarnika wstawić blaszkę piekarnikową wypełnioną wrzątkiem. Sernik wstawić do piekarnika na środkową szynę i piec przez około 80 - 85 minut w 150°C / Górne - Dolne żródło ciepła /. Na 10 minut przed końcem pieczenia obniżyć temperaturę do 120°C. To wpływa na to, że sernik nie rośnie imponująco szybko zwiększając mocno swoją objętość, a następnie spektakularnie opada i popęka. Po upieczeniu, wyłączyć piekarnik i przy zamknięntych drzwiczkach zostawić sernik przez 60 mnut w środku. Później dzwiczki lekko uchylić i odczekać kolejne 20 mnut. Teraz sernik wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Wierzch ostudzonego sernika posmarować masą krówkową i posypać orzechami ziemnymi, przykryć folią i wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje na 2 - 3 dzień.
lukrowanepierniczki