Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 366]

Sernik z krówkową polewą i orzeszkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chciałem, aby serniki był inny jak te które piekłem do tej pory - ten sernik różni się spodem, a wierzch jest polany słodką masą krówkową i posypany orzeszkami ziemnymi.

Sernik z krówkową polewą i orzeszkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z krówkową polewą i orzeszkami

 

  • tortownica (średnica 24 - 26 cm.)
  • papier do pieczenia
  • masło (do wysmarowania tortownicy)
  • bułka tarta (do posypania tortownicy)
  • 250 g masy krówkowej (kajmak)
  • 40 g orzeszków ziemnych (posiekać)

 

  • Spód z ciastek owsianych:
  • 210 g ciasteczek owsianych
  • z orzechami np. haferkekse mit nüssen
  • 50 g masła (miękkie)

 

  • Masa serowa:
  • składniki trzymać w temperaturze pokojowej
  • 1 kg sera twarogowego (2 krotnie mielony)
  • z wiaderka / gęsty / bonitki nie trzeba mielić
  • 3/4 szklanki cukru pudru (90 g)
  • cukier wanilinowy (16 g)
  • śmietana kremówka (200 ml / 30%)
  • 50 g masła (rozpuścić i ostudzić)
  • 1 budyń śmietankowy
  • 5 jajek

Sposób przygotowania:

Sernik z krówkową polewą i orzeszkami
🔘 Spód z ciastek owsianych: ciastka pokruszyć i rozdrobnić w blenderze na piasek, dodać masło i wyrobić jednolitą masę. Dno tortownicy podwójnie wyścielić papierem do pieczenia, spód i bok posmarować masłem oraz bok poprószyć bułką tartą. Następnie masą z ciasteczek wyłożyć i wcisnąć w spód tortownicy i wstawić na około 60 minut do lodówki.

🔘 Masa serowa: do miski włożyć ser twarogowy, cukier puder, cukier waniliowy, budyń, masło, wbić jajka i wlać śmietanę. Wszystkie składniki bardzo wolno i delikatnie wymieszać szpachelką silikonową. Następnie zmiksować na najniszych obrotach mikserem recznym, tylko do czasu połączenia się składników / zbyt długie miksowanie doprowadzi do napowietrzenia masy serowej / napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie i popęka / sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.

🔘 Masę serową wylać na schłodzony spód w tortownicy i wyrównać. Sernik piec w kąpieli wodnej przez dłuższy czas w niższej temperaturze. Na sam dół piekarnika wstawić blaszkę piekarnikową wypełnioną wrzątkiem. Sernik wstawić do piekarnika na środkową szynę i piec przez około 80 - 85 minut w 150°C / Górne - Dolne żródło ciepła /. Na 10 minut przed końcem pieczenia obniżyć temperaturę do 120°C. To wpływa na to, że sernik nie rośnie imponująco szybko zwiększając mocno swoją objętość, a następnie spektakularnie opada i popęka. Po upieczeniu, wyłączyć piekarnik i przy zamknięntych drzwiczkach zostawić sernik przez 60 mnut w środku. Później dzwiczki lekko uchylić i odczekać kolejne 20 mnut. Teraz sernik wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Wierzch ostudzonego sernika posmarować masą krówkową i posypać orzechami ziemnymi, przykryć folią i wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje na 2 - 3 dzień.
Sernik z krówkową polewą i orzeszkami
Następnie masę krówkową wyrównać, wygładzić i posypać orzechami ziemnymi.
Sernik z krówkową polewą i orzeszkami
Po upieczeniu i ostudzeniu wierzch sernika posmarować masą krówkową.
Sernik z krówkową polewą i orzeszkami
Masę serową wylać na spód w tortownicy i sernik wstawić do nagrzanego piekarnika.
Sernik z krówkową polewą i orzeszkami
Masą z ciasteczek wyłożyć, wyrównać i wcisnąć w spód tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem.