Sposób przygotowania:
Sernik z krówkowym kremem w migdałowym biszkopcieBiszkopt
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier i cukier migdałowy, po czym nadal ubijamy, aż masa będzie lśniąca, a cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtka - po każdym krótko miksując na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao (również przesiewamy) i mieszamy łyżką, bądź króciutko mikserem na najmniejszych obrotach (ja zazwyczaj mieszam mikserem na małych obrotach, ale tym razem postawiłam na łyżkę). Masę wylewamy do tortownicy (24cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarujemy). Pieczemy około 35-40 minut w 170 stopniach. Ja tortownicę przykrywam folią aluminiową, zdejmuję ją na 5 minut przed końcem pieczenia, aby upiekł się w środku, a nie spalił na wierzchu. Pozostawiamy w tortownicy do całkowitego ostudzenia, następnie odkrawamy delikatnie od brzegów i wyjmujemy. Ostudzony biszkopt odrywamy powoli od papieru do pieczenia i kroimy na 2 blaty.
Sernik
Oba serki i śmietanę przekładamy do miski i miksujemy z cukrem do połączenia, następnie dodajemy jajko i 2 łyżki mąki, razem miksujemy i masę przekładamy do tortownicy (24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ja dno wykładam "tradycyjnie" zamykając papier obręczą, następnie rozpinam obręcz, wkładam paski papieru i ponownie zamykam. Wyrównujemy wierzch i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut, następnie jeszcze około 25-30 minut w 160 stopniach. Studzimy całkowicie i dopiero rozpinamy obręcz, by wyjąć sernik.
Przełożenie
Krem przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Górny blat biszkoptu odwracamy, aby stanowił spód torcika. Smarujemy go częścią kremu.
ETAP 4:
Nakładamy ostrożnie sernik, smarujemy kolejną częścią kremu i przykrywamy biszkoptem. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki ciasta. Dekorujemy posypkami. Całość odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Magdalena88
anemon
niezły kąsek
MałaMi89