Sposób przygotowania:
Sernik w biszkopcie migdałowo-orzechowym z krememBiszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku dokładnie miksując po każdym. Potem dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mielone orzechy i migdały i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę 22 x 37 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach. Po tym czasie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
Sernik:
Miękkie masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy ser, proszek budyniowy oraz proszek do pieczenie i całość dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową. Gotową masę przelewamy do blaszki o wymiarach 22x37 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 1 godziny w 180 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie wstawiamy do lodówki. Sernik najlepiej jest upiec dzień wcześniej.
Krem:
1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrami. W 1/2 szklance mleka dokładnie rozrabiamy budynie i wlewamy na wrzące mleko. Dokładnie mieszamy i chwile gotujemy, aż zgęstnieje. Budyń odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch dodając po jednej łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodajemy Amaretto i całość dokładnie miksujemy.
Polewa i składanie:
Polewa: Czekoladę roztapiamy na parze i dokładnie mieszamy z mlekiem.
Przełożenie: Pierwszy blat biszkoptu - 1/2 kremu - sernik - 1/2 kremu - drugi blat biszkoptu. Ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi. Odstawiamy do lodówki, aby krem zastygł.
Smacznego :)
gosiapiotrek23