dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Sernik w biszkopcie migdałowo-orzechowym z kremem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Delikatny sernik w puszystym biszkopcie z mielonymi migdałami i orzechami i kremem amaretto. Jeden z najlepszych serników jakie zrobiłam. Pycha!

Sernik w biszkopcie migdałowo-orzechowym z kremem

Składniki:

Sernik w biszkopcie migdałowo-orzechowym z kremem

Biszkopt orzechowo-migdałowy:

Masa serowa:

  • 1 kg sera
  • 8 jajek
  • 200 g masła
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 200 g masła
  • 1-2 łyżki likieru Amaretto

Polewa:

  • 150 g czekolady mlecznej
  • 3-4 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Sernik w biszkopcie migdałowo-orzechowym z kremem

Biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku dokładnie miksując po każdym. Potem dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mielone orzechy i migdały i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę 22 x 37 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach. Po tym czasie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

Sernik:

Miękkie masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy ser, proszek budyniowy oraz proszek do pieczenie i całość dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową. Gotową masę przelewamy do blaszki o wymiarach 22x37 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 1 godziny w 180 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie wstawiamy do lodówki. Sernik najlepiej jest upiec dzień wcześniej.

Krem:

1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrami. W 1/2 szklance mleka dokładnie rozrabiamy budynie i wlewamy na wrzące mleko. Dokładnie mieszamy i chwile gotujemy, aż zgęstnieje. Budyń odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch dodając po jednej łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodajemy Amaretto i całość dokładnie miksujemy.

Polewa i składanie:

Polewa: Czekoladę roztapiamy na parze i dokładnie mieszamy z mlekiem.
Przełożenie: Pierwszy blat biszkoptu - 1/2 kremu - sernik - 1/2 kremu - drugi blat biszkoptu. Ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi. Odstawiamy do lodówki, aby krem zastygł.
Smacznego :)