BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Sernik z kruszonką i budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam bardzo prosty, szybki i smaczny sernik z kruszonką oraz budyniem. Sernik bardzo często bywa na moim świątecznym stole i nie tylko.

Sernik z kruszonką i budyniem Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Sernik z kruszonką i budyniem

 

  • Ciasto;
  • mąka pszenna około 3 szkl,
  • proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki,
  • cukier 3 łyżki,
  • margaryna 1 kost,
  • żółtka 4 -5 w zależności od wielkości,

 

  • Masa serowa;
  • ser trzykrotnie mielony 1 wiaderko,
  • cukier do smaku około 1 - 1,5 szklanki,
  • cukier waniliowy,
  • śmietana 18 % 3 łyżki,
  • budyń waniliowy lub śmietankowy,
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki,
  • jajka 3 - 4 szt, (w zależności od wielkości),

 

  • Piana z białek;
  • białka 5 szt,
  • cukier około 1 szkl,
  • mąka ziemniaczana około 1,5 łyżki,

 

  • Dodatkowo;
  • cukier puder 3 łyżki,

Sposób przygotowania:

Sernik z kruszonką i budyniem
Ciasto;

Składniki na ciasto zagnieść i dokładnie wyrobić na gładkie jednolite ciasto.Po wyrobieniu ciasto podzielić na trzy części z czego 2/3 ciasta wyłożyć na wysmarowaną lekko tłuszczem i wysypaną bułką tartą blaszkę średniej wielkości.

Pozostałe ciasto włożyć do zamrażalnika.

Masa serowa;

Ser trzykrotnie mielony wyłożyć do miski.

W drugiej misce utrzeć jajka z cukrem ,cukrem waniliowym, dodać śmietanę, budyń waniliowy lub śmietankowy oraz mąkę ziemniaczaną, miksując dodawać porcjami ser.

Gotowy ser wylać na przygotowane ciasto , na ciasto nałożyć ubitą pianę z białek a na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki.

Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 1 godziny.

Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Piana z białek;

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli oraz cukrem ,dodając pod koniec mąkę ziemniaczaną.

Wymieszać. 
Sernik z kruszonką i budyniem
Sernik po upieczeniu i wystudzeniu gotowy do pokrojenia
Sernik z kruszonką i budyniem
Składniki na ciasto zagnieść i wyrobić na gładkie ciasto
Sernik z kruszonką i budyniem
Ciasto podzielić na 3 części,2/3 ciasta rozłożyć na przygotowanej blaszce a 1/3 ciasta włożyć do zamrażarki
Sernik z kruszonką i budyniem
Ser wyłożyć do miski
Sernik z kruszonką i budyniem
Utrzeć jajka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać budyń śmietanę miksując dodawać porcjami ser
Sernik z kruszonką i budyniem
Ser przełożyć na wyłożone ciasto,na ser wyłożyć ubitą pianę z białek a na to zetrzeć ciasto z zamrażarki
Sernik z kruszonką i budyniem
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 1 godziny
Sernik z kruszonką i budyniem
Po upieczeniu i wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem