katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Sernik z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Sernik to ciasto lubiane przez większość łasuchów ten jest urozmaicony dodatkiem masy makowej i pomarańcza.

Sernik z makiem

Składniki:

Sernik z makiem

 

  • Ciasto

 

  • mąka 2,5 szkl
  • żółtka 3 szt
  • cukier 1/2 szkl
  • masło albo margaryna ok 1 kostka (250g)
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 

  • Masa serowa

 

  • ser na serniki 1,5 kg
  • jajka 4 szt
  • białka 3 szt
  • cukier 1,5 szkl
  • budyń śmietankowy 2 op
  • mleko ok 1/2 szkl
  • olej 1/2 szkl
  • skórka z pomarańczy z 1 szt

 

  • Masa makowa

 

  • masa makowa 1 puszka
  • rodzynki 1 szkl
  • skórka z pomarańczy z 1 szt

 

  • Dodatkowo

 

Sposób przygotowania:

Sernik z makiem
Do mąki dodajemy posiekane masło albo margarynę, proszek do pieczenia cukier, żółtka i zagniatamy. Schładzamy w lodówce ok 30 min. Po wyjęciu wylepiamy ciastem spód przygotowanej dużej blaszki.

Masę makową wykładamy do miski. Rodzynki płuczemy i osączamy, dodajemy do masy makowej. Sparzoną skórkę z pomarańczy obieramy z białej błonki i kroimy w małą kostkę, oprószamy cukrem i też dodajemy do masy. Dodajemy łyżkę bułki tartej. Wszystko mieszamy i kładziemy łyżką kupki masy na cieście.

Jajka wybijamy oddzielając żółtka od białek. Wszystkie białka (łącznie z tymi od ciasta) ubijamy na sztywno.

Żółtka, cukier i olej razem miksujemy. Dodajemy ser, budynie i mleko, wszystko krótko łączymy. Do masy serowej też dodajemy skórkę z pomarańczy. Sparzoną skórkę pomarańczy obieramy z białego środka i kroimy w małą kostkę, dodajemy do sera. Cząstki pomarańcza kroimy na pół i wrzucamy ze skórką. Dodajemy też pianę z białek i mieszamy łyżką. Masę serową wlewamy między kupki masy makowej.

Pieczemy ok 60 min w 180 stopniach.

Tagi:

ciasta serniki