Sposób przygotowania:
Sernik z makiem
Do mąki dodajemy posiekane masło albo margarynę, proszek do pieczenia cukier, żółtka i zagniatamy. Schładzamy w lodówce ok 30 min. Po wyjęciu wylepiamy ciastem spód przygotowanej dużej blaszki.
Masę makową wykładamy do miski. Rodzynki płuczemy i osączamy, dodajemy do masy makowej. Sparzoną skórkę z pomarańczy obieramy z białej błonki i kroimy w małą kostkę, oprószamy cukrem i też dodajemy do masy. Dodajemy łyżkę bułki tartej. Wszystko mieszamy i kładziemy łyżką kupki masy na cieście.
Jajka wybijamy oddzielając żółtka od białek. Wszystkie białka (łącznie z tymi od ciasta) ubijamy na sztywno.
Żółtka, cukier i olej razem miksujemy. Dodajemy ser, budynie i mleko, wszystko krótko łączymy. Do masy serowej też dodajemy skórkę z pomarańczy. Sparzoną skórkę pomarańczy obieramy z białego środka i kroimy w małą kostkę, dodajemy do sera. Cząstki pomarańcza kroimy na pół i wrzucamy ze skórką. Dodajemy też pianę z białek i mieszamy łyżką. Masę serową wlewamy między kupki masy makowej.
Pieczemy ok 60 min w 180 stopniach.
Masę makową wykładamy do miski. Rodzynki płuczemy i osączamy, dodajemy do masy makowej. Sparzoną skórkę z pomarańczy obieramy z białej błonki i kroimy w małą kostkę, oprószamy cukrem i też dodajemy do masy. Dodajemy łyżkę bułki tartej. Wszystko mieszamy i kładziemy łyżką kupki masy na cieście.
Jajka wybijamy oddzielając żółtka od białek. Wszystkie białka (łącznie z tymi od ciasta) ubijamy na sztywno.
Żółtka, cukier i olej razem miksujemy. Dodajemy ser, budynie i mleko, wszystko krótko łączymy. Do masy serowej też dodajemy skórkę z pomarańczy. Sparzoną skórkę pomarańczy obieramy z białego środka i kroimy w małą kostkę, dodajemy do sera. Cząstki pomarańcza kroimy na pół i wrzucamy ze skórką. Dodajemy też pianę z białek i mieszamy łyżką. Masę serową wlewamy między kupki masy makowej.
Pieczemy ok 60 min w 180 stopniach.