Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Książka Kucharska: Wielkanocne ciasta

Sernik z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Jeśli ktoś lubi połączenie ser i maku to niech spróbuje,myślę,że warto.

Sernik z makiem

Składniki:

Sernik z makiem

 

  • Ciasto;
  • 3\4szkl.mąki,
  • 1\4szkl.cukru,
  • 25dag.margaryny,
  • 1 żółtko,
  • 1łyżka śmietany 18%,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowo- makowa;
  • 3\4szkl.cukru,
  • 1kg.białego,półtłustego sera,
  • 20dag margaryny,
  • 1/2 puszki masy makowej(46dag),
  • 8 jajek,
  • 1 op.budyniu waniliowego z cukrem,
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Sernik z makiem
Ciasto;ze wszystkich składników zagnieść ciasto i odstawić na 20min.do schłodzenia.Następnie wyłożyć je na natłuszczoną tortownicę(28cm) i piec 15min.w 200"C,ostudzić. Masa;Ser trzykrotnie zemleć.Margarynę utrzeć z cukrem,dodawać żółtka,a następnie ser,budyń,sok z cytryny i masę makową.Biała ubić i delikatnie wymieszać z masą. Masę wyłożyć na wystudzone ciasto i piec 90min.w 175"C.