Sposób przygotowania:
Sernik z makiem z nutką pomarańczy
Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Pół kostki margaryny rozpuścić w rondelku i wystudzić. Herbatniki wrzucić do rozdrabniacza i drobno zmielić. Dodać wystudzoną margarynę i razem zmiksować. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia ( dno wyłożyć papierem i zamknąć obręcz , odciąć wystający papier). Boki natłuścić margaryną. Do przygotowanej tortownicy przełożyć masę z herbatnkników i ładnie wyrównać. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywna pianę. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodać żółtka, cały czas ubijać i porcjami dodawac ser. Gdy składniki sie połączą dodawać również porcjami przyprawę do sernika, skórkę pomarańczową, budyń i mak. Składniki dokładnie wymieszać, na końcu dodać pianę z ubitych białek. Masę serową przełożyć do tortownicy i ładnie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut.