Sposób przygotowania:
Sernik z makiem na kruchym spodzie
Do rozdrabniacza wrzucić mąkę i cukier puder. Dodać pokrojone masło i zmiksować aż utworzy się ‘kruszonka’. Wyjąć całość na stolnicę i zanieść szybko w kulę. Wyłożyć ciastem formę o wymiarach 18x18 (użyłam naczynia żaroodpornego). Wstawić do lodówki i schłodzić. Schłodzony spód wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 15 minut. następnie wyłożyć masę makową, równo rozsmarować i znów wstawić na 15 minut do piekarnika. W tym czasie przygotować masę serową: do miski wrzucić śmietanę, jogurt, jajka, mąkę ziemniaczaną, cukier i sok z cytryny, zmiksować, dodać ser i ponownie zmiksować. Formę wyjąć z piekarnika, temperaturę zmniejszyć do 170 stopni. Masę serową wylać na podpieczony spód z makiem i wstawić do piekarnika na 45 minut. Po tym czasie wystudzić i schłodzić kilka godzin w lodówce.