Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Sernik z makiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo dobry serniczek z makiem

Sernik z makiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sernik z makiem

 

  • Składniki na ciasto:
  • 3/4 kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 25 dkg mąki
  • Składniki na masę sero-makową:
  • 3/4 kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 80 dkg twarogu półtłustego
  • 1 serek homogenizowany waniliowy
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 6 łyżek kaszy manny
  • sok z pół cytryny
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 10 dkg maku niebieskiego suchego

Sposób przygotowania:

Sernik z makiem
Mąkę przesiać do miski dodać miękkie masło,cukier i jajko.Składniki zagnieść na gładkie ciasto ,zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny. Żółtka ,masło i cukier utrzeć do białości na puszystą masę..W drugiej misce utrzeć mikserem serek homogenizowany, twaróg, sok cytrynowy,
mleko i kaszę mannę. Masę serową stopniowo dodawać do masy jajecznej cały czas miksując. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem i połączyć drewnianą łyżką z masą serową.Podzielić na dwie części do jednej dodać suchy mak . Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożoną papierem do pieczenia wykleić ciastem dno i brzegi do samej góry mocno dociskając.Na ciasto wyłożyć połowę masy serowej ,równo rozsmarować i położyć połowę masy serowo-makowej.I tę czynność powtórzyć w tej samej kolejności. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 60 minut.Piekarnik wyłączyć i zostawić w piecu do wystygnięcia .
Sernik z makiem
Na zdjęciu widoczny jest sernik z makiem pokazany w całości
Sernik z makiem
Na zdjęciu jest pokazany sernik z makiem w przekroju udekorowany lukrem