Sposób przygotowania:
Sernik z makiem
Mąkę przesiać do miski dodać miękkie masło,cukier i jajko.Składniki zagnieść na gładkie ciasto ,zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny. Żółtka ,masło i cukier utrzeć do białości na puszystą masę..W drugiej misce utrzeć mikserem serek homogenizowany, twaróg, sok cytrynowy,
mleko i kaszę mannę. Masę serową stopniowo dodawać do masy jajecznej cały czas miksując. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem i połączyć drewnianą łyżką z masą serową.Podzielić na dwie części do jednej dodać suchy mak . Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożoną papierem do pieczenia wykleić ciastem dno i brzegi do samej góry mocno dociskając.Na ciasto wyłożyć połowę masy serowej ,równo rozsmarować i położyć połowę masy serowo-makowej.I tę czynność powtórzyć w tej samej kolejności. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 60 minut.Piekarnik wyłączyć i zostawić w piecu do wystygnięcia .
mleko i kaszę mannę. Masę serową stopniowo dodawać do masy jajecznej cały czas miksując. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem i połączyć drewnianą łyżką z masą serową.Podzielić na dwie części do jednej dodać suchy mak . Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożoną papierem do pieczenia wykleić ciastem dno i brzegi do samej góry mocno dociskając.Na ciasto wyłożyć połowę masy serowej ,równo rozsmarować i położyć połowę masy serowo-makowej.I tę czynność powtórzyć w tej samej kolejności. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 60 minut.Piekarnik wyłączyć i zostawić w piecu do wystygnięcia .
marietta