Sposób przygotowania:
sernik z makowymi roladkami
Pyszny sernik
Etapy przygotowania
Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto i podzielić je na 5
części, jedną część pozostawić większą i wylepić nią dno formy.
Ciasto w formie posmarować powidłami.każdą z pozostałych części rozwałkować na prostokąty i posmarować masą makową, Zwinąć jak roladę i układać w formie wzdłuż dłuższego boku.Zapiec (tyle ile nam zajmie przygotowanie masy serowej).
Masa makowa;
Mak sparzyć i zemleć dwa razy.białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier dalej ubijać dodać mak i aromat lekko wymieszać. Smarować placki.
Masa serowa;
Żółtka ,margarynę, cukier utrzeć na puch.następnie nie przerywając ucierania dodawać zmielony ser budyń i proszek do pieczenia. Na koniec dodać pianę z białek.Wymieszać i zalać roladki.Piec 70 min. w temper. 200"C. Wystudzone polać polewą.
Etapy przygotowania
Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto i podzielić je na 5
części, jedną część pozostawić większą i wylepić nią dno formy.
Ciasto w formie posmarować powidłami.każdą z pozostałych części rozwałkować na prostokąty i posmarować masą makową, Zwinąć jak roladę i układać w formie wzdłuż dłuższego boku.Zapiec (tyle ile nam zajmie przygotowanie masy serowej).
Masa makowa;
Mak sparzyć i zemleć dwa razy.białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier dalej ubijać dodać mak i aromat lekko wymieszać. Smarować placki.
Masa serowa;
Żółtka ,margarynę, cukier utrzeć na puch.następnie nie przerywając ucierania dodawać zmielony ser budyń i proszek do pieczenia. Na koniec dodać pianę z białek.Wymieszać i zalać roladki.Piec 70 min. w temper. 200"C. Wystudzone polać polewą.