andzia36

andzia36

Kuchcik
[Przepisów: 2]

sernik z makowymi roladkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny sernik dla lubiących słodkości

sernik z makowymi roladkami

Składniki:

sernik z makowymi roladkami

 

  • 3,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 25 dag. margaryny
  • 15 dag. kwaśnej śmietany
  • 5 żółtek
  • 1 jajko całe
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • powidła lub marmolada
  • masa makowa;
  • 2 niepełne szkl. maku
  • 5 białek
  • 1 szkl. cukru
  • aromat migdałowy
  • masa serowa;
  • 1,5 kg.sera białego
  • 14 łyżek cukru
  • 12,5 dag margaryny
  • budyń śmietankowy
  • 6 jajek
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

Sposób przygotowania:

sernik z makowymi roladkami
Pyszny sernik
Etapy przygotowania
Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto i podzielić je na 5
części, jedną część pozostawić większą i wylepić nią dno formy.

Ciasto w formie posmarować powidłami.każdą z pozostałych części rozwałkować na prostokąty i posmarować masą makową, Zwinąć jak roladę i układać w formie wzdłuż dłuższego boku.Zapiec (tyle ile nam zajmie przygotowanie masy serowej).

Masa makowa;

Mak sparzyć i zemleć dwa razy.białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier dalej ubijać dodać mak i aromat lekko wymieszać. Smarować placki.

Masa serowa;

Żółtka ,margarynę, cukier utrzeć na puch.następnie nie przerywając ucierania dodawać zmielony ser budyń i proszek do pieczenia. Na koniec dodać pianę z białek.Wymieszać i zalać roladki.Piec 70 min. w temper. 200"C. Wystudzone polać polewą.