czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Sernik z malinami na zimno

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Latem mrożę sporo owoców, bym zimą mogła choć w taki sposób przywołać trochę lata;)

Sernik z malinami na zimno

Składniki:

Sernik z malinami na zimno

 

  • Spód:
  • 200g herbatników maślanych,
  • 130g masła.

 

  • Masa serowa;
  • 500g półtłustego twarogu,
  • 250 g śmietanki 30%,
  • 7 czubatych łyżek cukru,
  • 3 łyżki żelatyny,
  • 400g malin (mogą być mrożone),
  • galaretka malinowa.

Sposób przygotowania:

Sernik z malinami na zimno
1. Herbtaniki zmielić na pył, dodać stopione maslo, krótko zmiksować w blenderze. Masę wylepić dno formy o wym. 24x27cm. Schłodzić. 2. Mrożone maliny rozmrozić i odsączyć na sicie. Ser zmielić, śmietankę ubić na sztywno, wraz z cukrem dodać do sera, zmiksować. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Lekko przestudzić, dodać do masy. 1/3 masy serowej rozłożyć na herbatnikowym spodzie. Ułożyć maliny, przykryć resztą masy serowej. Schłodzić. Galaretkę rozpuścić w dwóch niepełnych szklankach wrzątku. Ostudzić. Tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta. Wstawić na całą noc do lodówki.

Tagi:

ciasto sernik