Sposób przygotowania:
Sernik z marchewką
Herbatniki zmiksować na proszek dodać letnią rozpuszczoną margarynę. Zagnieść i wyłożyć na dno tortownicy. Żółtka, cukier, cukier waniliowy utrzeć do białości. Dodać twaróg, sernix, kremówkę i wymieszać. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Wylać na herbatniki połowę masy serowe , wyłożyć marchewkę na okrąg i wylać resztę masy serowej. Górę wyrównać. Tortownicę od spód owinąć dwoma warstwami foli aluminiowej. Na blachę położyć tortownicę nalać wody. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st z termoobiegiem i piec około 70 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik do wystudzenia. Zimny sernik polać lukrem i udekorować marchewkami. Marchewkę oczyścić, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Zagotować wodę z cukrem dodać marchewkę i smażyć do momentu aż marchewka będzie miękka i odparuje płyn. Do cukru pudru dodać białko i zmiksować na jednolitą masę. Lukier powinien być dosyć gęsty żeby nie spływał z sernika. Tortownica 25 cm.
![Sernik z marchewką Sernik z marchewką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/sernik-z-marchewka-241615.jpg)
![Sernik z marchewką Sernik z marchewką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/sernik-z-marchewka-241616.jpg)
![Sernik z marchewką Sernik z marchewką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/sernik-z-marchewka-241617.jpg)
![Sernik z marchewką Sernik z marchewką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/sernik-z-marchewka-241618.jpg)
iziona
edytaha
Alu, czy mi się wydaje, czy opis przygotowania marchewki do nadzienia uciekł ci niechcacy na koniec przepisu?
marietta
monikaT83
alaaa
Ale to nic straconego, zawsze możemy się spotkać.:) Ale mimo wszystko możesz częstować się wirtualnie.
alaaa
To trochę prowokacja, trzeba przeczytać cały przepis żeby wiedzieć jak się robi.:)
alaaa
Jeśli byś zamknęła oczy i spróbowała tej marchewki to ciężko jest zgadnąć co to jest, smakuje wyśmienicie.