Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1653]

Sernik z masą makową na kruchym cieście z polewą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny sernik z makiem na kruchym cieście z domową polewą udekorowany orzeszkami to moja propozycja na świąteczny wypiek. Bardzo pyszny i wilgotny, niezapychający, taki sam w raz. Idealny dla wielbicieli makowca i sernika.

Sernik z masą makową na kruchym cieście z polewą

Składniki:

Sernik z masą makową na kruchym cieście z polewą

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 jajko
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag masła lub margaryny

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy z wiadereczka )
  • 5 jajek
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1 niepełna szklanka cukru

Dodatkowo:

  • 1 puszka gotowej masy makowej 850 g
  • 100 g pieczonych nerkowców
  • mąka pszenna do oprószenia stolnicy
  • 2 łyżki bułki tartej

Polewa:

  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • odrobina gorącej wody

Sposób przygotowania:

Sernik z masą makową na kruchym cieście z polewą
1. Ciasto:

Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy z niego kulę i chłodzimy w lodówce. Schłodzone wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą. Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

2. Masa serowa:

Masło lub margarynę z cukrami przekładamy do miski i ucieramy na puszystość, następnie do masy wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, na koniec dodajemy pastę waniliową, ser i budynie w proszku i ucieramy do połączenia się składników.

3. Do pieczenia:

Na ciasto wykładamy równomiernie masę serową, następnie porcjami masę makową z puszki.

4. Pieczenie sernika:

Ciasto pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczone dokładanie studzimy. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.

5. Polewa:

Cukier i kakao dajemy do garnka, wlewamy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Tak wykonaną polewą smarujemy ciasto. Na koniec posypujemy posiekanymi orzeszkami i odstawiamy do zastygnięcia polewy. Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.

6. Podanie:

Gotowy sernik kroimy w dowolnej wielkości kawałki i podajemy.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

U mnie ser z wiadereczka, inny trzeba zmielić co najmniej dwa-trzy razy.

Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.