Sposób przygotowania:
Sernik z masą makową na kruchym cieście z polewą
1. Ciasto:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy z niego kulę i chłodzimy w lodówce. Schłodzone wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą. Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
2. Masa serowa:
Masło lub margarynę z cukrami przekładamy do miski i ucieramy na puszystość, następnie do masy wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, na koniec dodajemy pastę waniliową, ser i budynie w proszku i ucieramy do połączenia się składników.
3. Do pieczenia:
Na ciasto wykładamy równomiernie masę serową, następnie porcjami masę makową z puszki.
4. Pieczenie sernika:
Ciasto pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczone dokładanie studzimy. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.
5. Polewa:
Cukier i kakao dajemy do garnka, wlewamy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Tak wykonaną polewą smarujemy ciasto. Na koniec posypujemy posiekanymi orzeszkami i odstawiamy do zastygnięcia polewy. Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.
6. Podanie:
Gotowy sernik kroimy w dowolnej wielkości kawałki i podajemy.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
U mnie ser z wiadereczka, inny trzeba zmielić co najmniej dwa-trzy razy.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy z niego kulę i chłodzimy w lodówce. Schłodzone wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą. Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
2. Masa serowa:
Masło lub margarynę z cukrami przekładamy do miski i ucieramy na puszystość, następnie do masy wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, na koniec dodajemy pastę waniliową, ser i budynie w proszku i ucieramy do połączenia się składników.
3. Do pieczenia:
Na ciasto wykładamy równomiernie masę serową, następnie porcjami masę makową z puszki.
4. Pieczenie sernika:
Ciasto pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczone dokładanie studzimy. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.
5. Polewa:
Cukier i kakao dajemy do garnka, wlewamy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Tak wykonaną polewą smarujemy ciasto. Na koniec posypujemy posiekanymi orzeszkami i odstawiamy do zastygnięcia polewy. Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.
6. Podanie:
Gotowy sernik kroimy w dowolnej wielkości kawałki i podajemy.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
U mnie ser z wiadereczka, inny trzeba zmielić co najmniej dwa-trzy razy.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.