Bo

Bo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Sernik z masą orzechową

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sernik w orzechowym biszkopcie i orzechową masą

Sernik z masą orzechową

Składniki:

Sernik z masą orzechową

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik z masą orzechową
WYKONANIE PLACKÓW SEROWYCH: Ser zmielić , masło lub margarynę utrzeć z cukrem i c. waniliowym dodać zmielony ser ucierając dodawać po jednym żółtku , dodać mąkę ziemniaczaną a na koniec ubitą z białek pianę , lekko wymieszać . Masę serową podzielić na dwie części do jednej dodać kakao , wylać do dwóch foremek o wymiarach 38-22 cm. . Piec około 50 minut w temp. 175-180*C . WYKONANIE CIASTA: Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę, do piany dodać porcjami cukier ubijać do rozpuszczenia się cukru , następnie dodać żółtka . Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami , dodać do masy jajecznej , delikatnie wymieszać . Wylać do formy o takich samych wymiarach jak placki serowe , piec ok. 30 minut w temp. 175 *C . Po upieczeniu i wystudzeniu placek przekroić na dwie częściMASA: Jajka wyszorować i sparzyć , do miski wbić jedno całe jajko i 3 żółtka , wsypać cukier i ubijać na parze , odstawić do wystudzenia . Zmielone i pokrojone orzechy zalać przegotowanym , wrzącym mlekiem , wystudzić . Masło dobrze utrzeć dodać masę jajeczną i wystudzone orzechy , na koniec spirytus do smaku.PRZEŁOŻENIE PLACKA:masę podzielić na 3 części ,

Część palcka orzechowego-masa -placek serowy biały - masa-palcek serowy ciemny-masa-druga część placka orzechowego . Cukier puder do dekoracji ( według uznania )