Sposób przygotowania:
Sernik z masłem orzechowym i polewą krówkową
Spód: herbatniki zmielić w rozdrabniaczu, dodać stopione masło i wymieszać. Tortownicę (średnica 21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać okruchy, wygładzić. Wstawić do lodówki. Masa serowa: do miski wrzucić masło orzechowe, krem czekoladowy, wsypać mleko w proszku, mąkę ziemniaczaną, cukier, wlać śmietankę, zmiksować całość na gładki krem. Następnie wbić jajka, ponownie zmiksować. Wrzucić serek mascarpone i twaróg i zmiksować do połączenia składników. Na schłodzony spód wylać masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, zmniejszyć od razu do 150 stopni i piec godzinę. Polewa: masę krówkową i śmietanę zmieszać w miseczce i mieszając podgrzewać w kąpieli wodnej aż się dokładnie połączy, letnia polać lekko przestudzony sernik. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Schować na noc do lodówki.
marietta