Sposób przygotowania:
Orzechowy sernik z wiśniowym sosem kandyzwoanym
Ciasto- Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, sól, skórkę z cytryny i stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciastem wylepiamy dużą tortownicę wysmarowaną masłem i obsypaną mąką. Pieczemy w temp. 180 stopni, 15 minut. Masa orzechowa- Orzechy mielimy. Mleko zgotowujemy z masłem i cukrem. Do gotującego się mleka dodajemy orzechy, mieszamy i chwilę gotujemy, aż masa zgęstniej. Masę orzechową wykładamy na podpieczony spód. Masa serowa- Masło miksujemy z cukrami, dodajemy po jednym żółtku. Stopniowo dodajemy twaróg i serek mascarpone oraz mąki. Pod koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Masę serową wykładamy na masę orzechową. Pieczemy 60minut, w temp. 180 stopni- warto wstawić do piekarnika naczynie z wodą. Wówczas para wodna sprawi, że sernik nam nie popęka. Po godzinie zmniejszamy temp. do 160 stopni, przykrywamy sernik papierem do pieczenia, żeby wierzch nam się nie spiekł i pieczemy jeszcze 15-20 minut. Następnie wyłączmy piekarnik i studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzone ciasto zdobimy wiśniami kandyzowanymi w słodkim syropie.
marietta
Ewa
Dziękuję :)
czekoladka_m
Ewa
:)))