MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 241]

Sernik z masłem orzechowym i puree dyniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kremowy sernik z masłem orzechowym i puree dyniowym, na ciasteczkowym spodzie - w sam raz na jesienną aurę.

Sernik z masłem orzechowym i puree dyniowym

Składniki:

Sernik z masłem orzechowym i puree dyniowym

 

  • spód ciasteczkowy:
  • 200 g herbatników
  • 3/4  kostki masła

 

  • masa serowa:
  • 3 jajka
  • 1 kg sera w wiaderku president
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 x  budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 1/2 szkl śmietany 30%
  • 1 szklanka dyni mrożonej w kostce
  • 2 łyżki masła orzechowego

 

  • Krem mascarpone:
  • 200 g mascarpone
  • 150 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3/4 szkl orzechów pekan
  • kajmak w puszce lub sos krówka

Sposób przygotowania:

Sernik z masłem orzechowym i puree dyniowym

ETAP 1:

spód wg przepisu: https://gotujmy.pl/sernik-czekoladowy,przepisy-ciasta-przepis,280891.html

Wstawiamy do lodówki

Dynię podgrzewamy ze śmietaną aż zmięknie. Blendujemy.

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, 
dodajemy ser i miksujemy. 

Następnie dodajemy dyniowe puree i masło orzechowe, miksujemy.
Na koniec dodajemy budynie cały czas miksując.
Na spód ciasteczkowy wylewamy masę serową.
Pieczemy ok 52 min w 180 bez termoobiegu.

Mascarpone, śmietanę i cukier ubijamy na krem.
Orzechy drobno siekamy, mieszamy z rozpuszczonym kajmakiem lub sosem krówkowym.
Na ostudzony sernik nakładamy krem, 
następnie dekorujemy orzeszkami.

Smacznego :)


Tagi:

deser sernik