Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 182]

Sernik z mlekiem skondensowanym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sernik z mlekiem skondensowanym to prosty i smaczny deser. Dosyć szybki w wykonaniu. Dodając mleko skondensowane do sernika nie musimy już dosładzać samego ciasta. Mleko skondensowane nadaje również nieco karmelowego smaku samemu sernikowi.

Sernik z mlekiem skondensowanym

Składniki:

Sernik z mlekiem skondensowanym

na sernik

  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego
  • 400 ml mleka skondensowanego
  • 200 g czekolady karmelowej
  • 100 g cukru
  • 100 g herbatników
  • 60 g budyniu waniliowego
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g maki pszennej
  • 4 jajka

Sposób przygotowania:

Sernik z mlekiem skondensowanym
Jajka wraz z cukrem ubijamy na puszystą masę. Dodajmy partiami ser. Miksujemy. Dodajemy mleko skondensowane. Miksujemy. Dodajemy obie mąki i budyń waniliowy. Miksujemy. Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.

Na dnie układamy herbatniki. Wylewamy masę serową. Ciasto pieczemy około 75 minut w 180 stopniach. Studzimy.

Czekoladę łamiemy na kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gotową polewą dekorujemy ciasto. chłodzimy w lodówce przez całą noc.