Sposób przygotowania:
Sernik z suszonymi morelami
Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać cukier puder, cukier wanilinowy, starte na tarce o dużych oczkach zimne masło. Następnie wlać żółtka, spirytus i zagnieść ciasto. 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika a resztę zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Masa serowa: Ser zmiksować z mlekiem. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po 1 żółtku. Ubite jak na biszkopt jajka połączyć z serem, dodać olej, budynie, aromat, skórkę pomarańczową, pokrojone morele i rodzynki, wymieszać. Ciasto z lodówki rozwałkować i ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 21/35 cm. Na ciasto wyłożyć masę serową i posypać startym na tarce o dużych oczkach ciastem z zamrażalnika. Sernik włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 1 godziny. Upieczony zimny sernik polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.