SUPERPRZEPIS

Sernik jeżynowo-malinowy

  • 1
  • Reniz
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Sernik jeżynowo-malinowy Więcej zdjęć (8)

Sernik na zimno z przecierem ze świeżych owoców jest strzałem w dziesiątkę. Nie za słodki, aromatyczny, po prostu pyszny.

Składniki:

Sernik jeżynowo-malinowy

 

  • 80 dag białego sera
  • 1 szkl śmietanki 30 %
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 1 galaretka malinowa
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 galaretka z owoców leśnych
  • 1,5 szkl malin
  • 1,5 szkl jeżyn
  • 2 łyżki cukru
  • 10 dag cukru pudru
  • 15-20 biszkoptów okrągłych
  • cukier puder do smaku

Sposób przygotowania:

Sernik jeżynowo-malinowy
Maliny zmiksować z 1 łyżką cukru i przetrzeć przez sito. Oddzielnie zmiksować i przetrzeć przez sito jeżyny z łyżką cukru. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i biszkoptami.

Każdą galaretkę z 1 płaską łyżeczką żelatyny oddzielnie rozpuścić w 150 ml wrzącej wody. Ser zmiksować ze śmietanką, cukrem waniliowym i cukrem pudrem.

Podzielić na trzy części. Do jednej części sera dodać przecier z malin i płynną galaretkę malinową, dosłodzić cukrem pudrem, zmiksować, wylać na biszkopty.

Włożyć do lodówki do stężenia. Drugą część sera zmiksować z galaretką agrestową, wylać na stężony ser malinowy, odłożyć do lodówki.

Płynną galaretkę z owoców leśnych wymieszać z jeżynami ( odłożyć 2 łyżki). Resztę zmiksować z trzecią warstwą sera, dosłodzić, wylać na agrestową warstwę.

Gdy ostatnia warstwa zacznie lekko tężeć, z odłożonego musu zrobić kilka kropek i wykałaczką zrobić dowolne wzorki. Sernik włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Sernik jeżynowo-malinowy
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i biszkoptami.
Sernik jeżynowo-malinowy
Ser zmiksować z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietanką.
Sernik jeżynowo-malinowy
Zmiksowane maliny przetrzeć przez sitko.
Sernik jeżynowo-malinowy
Zmiksować z 1 częścią sera i galaretką, wylać na biszkopty.
Sernik jeżynowo-malinowy
Drugą część sera połączyć z galaretką agrestową, wylać na stężony ser malinowy.
Sernik jeżynowo-malinowy
Przecier z jeżyn zmiksować z trezcią częścią sera, wylać na stężony agrestowy ser.
Sernik jeżynowo-malinowy
Z odłożonego musu na serniku zrobić kilka kropek i wykałaczką rysować wzorki.

Tagi:

sernik ciasto