iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Tort jagodowo-wiśniowy

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To ciasto powstało dla każdego, który uwielbia wiśnie i jagody, jest wilgotny owocowy i kremowy. W sam raz dla wszystkich łasuchów.

Tort jagodowo-wiśniowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort jagodowo-wiśniowy

Biszkopt:

Masa:

Sposób przygotowania:

Tort jagodowo-wiśniowy

ETAP 1:

Żółtka należy oddzielić od białek. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy do żółtek proszek oraz ocet, następnie roztrzepujemy.

Jeśli żółtka już nabiorą objętości, dodajemy do białek i ubijamy.

Przesiewamy mąki i dodajemy do masy, następnie dodajemy barwnik różowy(niekoniecznie).

Pieczemy w piekarniku biszkopt przez około 30 minut utrzymując temp. 180 st. Dzielimy na trzy placki gdy ostygną.

Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, porcjami dodajemy mascarpone, następnie posiekane przecedzone wiśnie, wsypujemy szczyptę różowego barwnika. Nasączamy biszkopty gorzką herbatą. Następnie wykładamy porcję dżemu jagodowego. Placki przekładamy kremem.

Po bokach wykładamy też masę i dekoracje za pomocą szprycki. Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem i dekorujemy wierzch i boki. Dekorujemy posiekanymi orzechami.

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z dodatkiem mleka, dekorujemy tort czekoladą białą i wiśniami.

Chłodzimy.

Tort jagodowo-wiśniowy

Tagi:

ciasto tort