Sposób przygotowania:
Tort jagodowo-wiśniowyETAP 1:
Żółtka należy oddzielić od białek. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy do żółtek proszek oraz ocet, następnie roztrzepujemy.
Jeśli żółtka już nabiorą objętości, dodajemy do białek i ubijamy.
Przesiewamy mąki i dodajemy do masy, następnie dodajemy barwnik różowy(niekoniecznie).
Pieczemy w piekarniku biszkopt przez około 30 minut utrzymując temp. 180 st. Dzielimy na trzy placki gdy ostygną.
Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, porcjami dodajemy mascarpone, następnie posiekane przecedzone wiśnie, wsypujemy szczyptę różowego barwnika. Nasączamy biszkopty gorzką herbatą. Następnie wykładamy porcję dżemu jagodowego. Placki przekładamy kremem.
Po bokach wykładamy też masę i dekoracje za pomocą szprycki. Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem i dekorujemy wierzch i boki. Dekorujemy posiekanymi orzechami.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z dodatkiem mleka, dekorujemy tort czekoladą białą i wiśniami.
Chłodzimy.