Sposób przygotowania:
Sernik z musem mango na czekoladowych sucharkach1. Spód:

Sucharki zmiksowałam do postaci piasku, dodałam krem, całość dokładnie wymieszałam i wyłozyłam spód prostokątnej tortownicy o wymiarach 39cmx10cm.
Wstawiłam do lodówki.
2. Masa serowo-waniliowa:

Żelatynę zalałam połową ilości mleka aby napęczniała, a resztę mleka podgrzałam i dodałam napęczniałą żelatynę, wymieszałam do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
Serki homogenizowane zmiksowałam, dodałam partiami ser mascarpone i przestudzoną żelatynę. Całość wymieszałam mikserem.
3. Mus mango:

Mango pokroiłam w kostkę i zmiksowałam blenderem do postaci musu. Galaretkę wsypałam do wrzątku, mieszałam do momentu aż galaretka się rozpuści i pozostawiłam do wystudzenia. Następnie wymieszałam z musem i odstawiłam do lekkiego stężenia.
4. Bita śmietana:
Schłodzoną śmietanę ubiłam na sztywno z śmietan-fixem, dodałam cukier i całość dokładnie wymieszałam.
ETAP 5:

5.Do formy wyłożonej masą sucharkową przełożyłam masę serowo-waniliową i wstawiłam do lodówki na około 30 minut.
Następnie wylałam tężejący mus z mango i ponownie wstawiłam do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie sernik wyciągnęłam z formy, na wierzchu udekorowałam bitą śmietaną, kawałkami mango i płatkami czekoladowymi.