Sposób przygotowania:
Sernik z musem mango na czekoladowych sucharkach1. Spód:
![Sernik z musem mango na czekoladowych sucharkach Sernik z musem mango na czekoladowych sucharkach](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/sernik-z-musem-mango-na-czekoladowych-sucharkach-467002.jpg)
Sucharki zmiksowałam do postaci piasku, dodałam krem, całość dokładnie wymieszałam i wyłozyłam spód prostokątnej tortownicy o wymiarach 39cmx10cm.
Wstawiłam do lodówki.
2. Masa serowo-waniliowa:
![Sernik z musem mango na czekoladowych sucharkach Sernik z musem mango na czekoladowych sucharkach](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/sernik-z-musem-mango-na-czekoladowych-sucharkach-467005.jpg)
Żelatynę zalałam połową ilości mleka aby napęczniała, a resztę mleka podgrzałam i dodałam napęczniałą żelatynę, wymieszałam do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
Serki homogenizowane zmiksowałam, dodałam partiami ser mascarpone i przestudzoną żelatynę. Całość wymieszałam mikserem.
3. Mus mango:
![Sernik z musem mango na czekoladowych sucharkach Sernik z musem mango na czekoladowych sucharkach](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/sernik-z-musem-mango-na-czekoladowych-sucharkach-467003.jpg)
Mango pokroiłam w kostkę i zmiksowałam blenderem do postaci musu. Galaretkę wsypałam do wrzątku, mieszałam do momentu aż galaretka się rozpuści i pozostawiłam do wystudzenia. Następnie wymieszałam z musem i odstawiłam do lekkiego stężenia.
4. Bita śmietana:
Schłodzoną śmietanę ubiłam na sztywno z śmietan-fixem, dodałam cukier i całość dokładnie wymieszałam.
ETAP 5:
![Sernik z musem mango na czekoladowych sucharkach Sernik z musem mango na czekoladowych sucharkach](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/sernik-z-musem-mango-na-czekoladowych-sucharkach-467004.jpg)
5.Do formy wyłożonej masą sucharkową przełożyłam masę serowo-waniliową i wstawiłam do lodówki na około 30 minut.
Następnie wylałam tężejący mus z mango i ponownie wstawiłam do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie sernik wyciągnęłam z formy, na wierzchu udekorowałam bitą śmietaną, kawałkami mango i płatkami czekoladowymi.