EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Sernik z musem mango na czekoladowych sucharkach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 800
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Puszysty sernik bez pieczenia, w którym smak orzeźwiającego mango świetnie komponuje się z delikatną masą z serków waniliowych ułożoną na słodkim spodzie z sucharków i czekolady. Takie połączenie to idealny deser i rozkosz dla naszego podniebienia.

Sernik z musem mango na czekoladowych sucharkach Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik z musem mango na czekoladowych sucharkach

Spód:

  • 130g sucharków
  • 200g kremu czekoladowo-orzechowego

Masa serowo-waniliowa:

  • 800g serka homogenizowanego waniliowego
  • 250g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 70ml mleka
  • 6 łyżeczek żelatyny

Mus mango:

  • 450g mango (około 2sztuki)
  • 1 pomarańczowa galaretka
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 125ml wrzątku

download

Sposób przygotowania:

Sernik z musem mango na czekoladowych sucharkach

1. Spód:

Sernik z musem mango na czekoladowych sucharkach
sucharki zmksowałam i dodałam krem czekoladowy

Sucharki zmiksowałam do postaci piasku, dodałam krem, całość dokładnie wymieszałam i wyłozyłam spód prostokątnej tortownicy o wymiarach 39cmx10cm.

Wstawiłam do lodówki.

2. Masa serowo-waniliowa:

Sernik z musem mango na czekoladowych sucharkach
spód z sucharków układam w formie

Żelatynę zalałam połową ilości mleka aby napęczniała, a resztę mleka podgrzałam i dodałam napęczniałą żelatynę, wymieszałam do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.

Serki homogenizowane zmiksowałam, dodałam partiami ser mascarpone i przestudzoną żelatynę. Całość wymieszałam mikserem.

3. Mus mango:

Sernik z musem mango na czekoladowych sucharkach
mango pokrojone w kostkę zmiksować blenderem

Mango pokroiłam w kostkę i zmiksowałam blenderem do postaci musu. Galaretkę wsypałam do wrzątku, mieszałam do momentu aż galaretka się rozpuści i pozostawiłam do wystudzenia. Następnie wymieszałam z musem i odstawiłam do lekkiego stężenia.

4. Bita śmietana:

Schłodzoną śmietanę ubiłam na sztywno z śmietan-fixem, dodałam cukier i całość dokładnie wymieszałam.

ETAP 5:

Sernik z musem mango na czekoladowych sucharkach
galaretkę rozpuścić a następnie dodać do musu

5.Do formy wyłożonej masą sucharkową przełożyłam masę serowo-waniliową i wstawiłam do lodówki na około 30 minut.

Następnie wylałam tężejący mus z mango i ponownie wstawiłam do lodówki na około 30 minut.

Po tym czasie sernik wyciągnęłam z formy, na wierzchu udekorowałam bitą śmietaną, kawałkami mango i płatkami czekoladowymi.


Tagi:

sernik deser