SUPERPRZEPIS

Sernik z nektarynkami

         
ocena: 5/5 głosów: 10
Sernik z nektarynkami

Pyszny sernik z nektarynkami. Ciasto na każdą okazję. Ucieszy podniebienie nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Składniki:

Sernik z nektarynkami

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki,
  • 1 kostka masła,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 3 łyżeczki proszku d pieczenia,
  • 5 żółtek.

Masa serowa:

Piana:

Dodatkowo:

  • 4 nektaryny.

Sposób przygotowania:

Sernik z nektarynkami

Przygotowanie ciasta

Sernik z nektarynkami
Z podanych składników zagniatam ciasto.

Ciasto: Mąkę łączę z zimnym masłem. Dodaję cukier, cukier waniliowy, żółtka oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe połówki. Jedną część ciasta kroję na mniejsze porcje i wkładam do zamrażalnika. Drugą część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 22cm x 30cm, wyłożoną papierem do pieczenia.

Przygotowanie masy serowej

Sernik z nektarynkami
Masło ucieram z cukrem i jajkiem. Dodaję ser oraz budyń.

Masa serowa: Masło ucieram z jajkiem i cukrem na puszystą masę. Dodaję zmielony ser biały oraz budyń śmietanowy. Wszystko razem ucieram.

Ułożenie owoców na cieście

Sernik z nektarynkami
Z nektarynek usuwam pestki. Owoce układam na masie serowej.

Przygotowaną masę serową wykładam na ciasto kruche na blaszce. Z nektaryn usuwam pestki. Owoce kroję na mniejsze kawałki. Nektaryny układam na masie serowej.

Ubijanie piany

Sernik z nektarynkami
Białka ubijam z cukrem i ziemniaczanką. Pianę wykładam na ciasto.

Piana: Białka ubijam na sztywno. Dodaję cukier kryształ oraz mąkę ziemniaczaną, ubijam. Pianę wykładam na ciasto, wyrównuję.

Pieczenie ciasta

Sernik z nektarynkami
Zamrożone ciasto ścieram na wierzch ciasta. Ciasto piekę godzinę w 180 stopniach.

Na pianę ścieram ciasto wyjęte z zamrażalnika. Ciasto piekę 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni.


Tagi:

sernik ciasto