paula231406

paula231406

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 769]

sernik z nutką dyniową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

przepis na sernik na zimno bez pieczenia

sernik z nutką dyniową

Składniki:

sernik z nutką dyniową

 

  • 70 dag dyni
  • 40 dag serka homogenizowanego waniliowego
  • 5 dag cukru
  • 4 dag żelatyny
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania:

sernik z nutką dyniową
Sok wyciskamy z cytryny. Dynie obieramy ze skóry, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Następnie przekładamy ja do rondla o grubym dnie wraz z dwoma łyżkami wody. W takiej postaci gotujemy do momentu aż będzie miękka pamiętając o mieszaniu. Po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia, a następnie miksujemy z cukrem za pomocą blendera. 1/4 powstałego musu łączymy z łyżką soku z cytryny. Resztę musu łączymy z serkiem na jednolitą masę. 3/4 żelatyny rozpuszczamy w 100 ml wody gorącej. Dodajmy ją do masy z serkiem. Powstałą masę wylewamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki. Pozostałą część rozpuszczamy w 50 ml i wlewamy do części z sokiem cytrynowym. Gdy masa wystygnie wlewamy ja do tortownicy. Tak przygotowany deser przez ok 4-5 godzin pozostaje w lodówce.