Sposób przygotowania:
sernik z nutką dyniową
Sok wyciskamy z cytryny. Dynie obieramy ze skóry, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Następnie przekładamy ja do rondla o grubym dnie wraz z dwoma łyżkami wody. W takiej postaci gotujemy do momentu aż będzie miękka pamiętając o mieszaniu. Po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia, a następnie miksujemy z cukrem za pomocą blendera. 1/4 powstałego musu łączymy z łyżką soku z cytryny. Resztę musu łączymy z serkiem na jednolitą masę. 3/4 żelatyny rozpuszczamy w 100 ml wody gorącej. Dodajmy ją do masy z serkiem. Powstałą masę wylewamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki. Pozostałą część rozpuszczamy w 50 ml i wlewamy do części z sokiem cytrynowym. Gdy masa wystygnie wlewamy ja do tortownicy. Tak przygotowany deser przez ok 4-5 godzin pozostaje w lodówce.