Sposób przygotowania:
Sernik z pomarańczową nutąPrzygotowanie ciasta kruchego
Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sitko. Dodajemy posiekane masło i żółtko. Zagniatamy ciasto. Formujemy je w kulkę i chłodzimy w lodówce przez 30 min. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do tortownicy. Nakłuwamy. Pieczemy ok. 20 minut w 180 st. C.
Przygotowanie masy serowej
4 żółtka + 2 całe jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy ser, budynie, mleko i olej, miksujemy.
ETAP 3:
Dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy i skórkę pomarańczową. Mieszamy.
ETAP 4:
Z pozostałych białek ubijamy pianę. Dodajemy ją do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką.
Pieczenie
Masę serową wylewamy na kruchy spód.
Sernik pieczemy przez godzinę w 180 st. C.
Studzimy w wyłączonym piekarniku.
Ostudzony sernik oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy wedle uznania (np. cząstkami pomarańczy i ozdobami cukrowymi).