Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Piernikowy sernik z rodzynkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nieskromnie napiszę, że ten sernik wyszedł mi pyszny. Mocno piernikowy w smaku. Polecam na świąteczny stół.

Piernikowy sernik z rodzynkami

Składniki:

Piernikowy sernik z rodzynkami

Masa serowa:

  • Na masę serową:
  • 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
  • 1 szklanka cukru
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • pół łyżeczki goździków mielonych
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki imbiru mielonego
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 1 szklanka rodzynek

Dodatkowo:

  • 40 dag pierniczków nadziewanych w czekoladzie

Sposób przygotowania:

Piernikowy sernik z rodzynkami

Wykonanie masy serowej:

Piernikowy sernik z rodzynkami
Z podanych składników wykonujemy masę serową.

Masło lub margarynę przekładamy do miski, następnie ucieramy z cukrem zwykłym i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie do tych utartych składników wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy przyprawy korzenne i budynie w proszku, dajemy ser i całość dokładnie ucieramy.

Na koniec do masy serowej wsypujemy rodzynki i dokładnie mieszamy.

Przygotowanie pierniczków:

Piernikowy sernik z rodzynkami
Następnie przygotujemy blaszkę do pieczenia z pierniczkami.

Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie w rzędach ułożyć pierniczki w czekoladzie.

Do pieczenia:

Piernikowy sernik z rodzynkami
Masę serową wylewamy do blaszki z pierniczkami.

Na tak przygotowane pierniczki wylewamy masę serową. Robimy to delikatnie, uważamy, żeby pierniczki się nam nie przesuwały, ponieważ masa serowa jest dość rzadka.

Pieczenie sernika:

Piernikowy sernik z rodzynkami
Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni. Studzimy.

Tak wykonany sernik należy piec w temperaturze 160 stopni przez około 70-80 minut do zrumienienia sera. Upieczony wystudzić. Ja sernik studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin., wtedy idealnie się kroi.

Podanie:

Piernikowy sernik z rodzynkami
Pyszny sernik, upieczony i wystudzony kroimy i podajemy. Smacznego.

Gotowy dobrze schłodzony i stężony sernik kroimy i podajemy.

Rady:
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.