Sposób przygotowania:
Piernikowy sernik z rodzynkamiWykonanie masy serowej:
Masło lub margarynę przekładamy do miski, następnie ucieramy z cukrem zwykłym i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie do tych utartych składników wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy przyprawy korzenne i budynie w proszku, dajemy ser i całość dokładnie ucieramy.
Na koniec do masy serowej wsypujemy rodzynki i dokładnie mieszamy.
Przygotowanie pierniczków:
Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie w rzędach ułożyć pierniczki w czekoladzie.
Do pieczenia:
Na tak przygotowane pierniczki wylewamy masę serową. Robimy to delikatnie, uważamy, żeby pierniczki się nam nie przesuwały, ponieważ masa serowa jest dość rzadka.
Pieczenie sernika:
Tak wykonany sernik należy piec w temperaturze 160 stopni przez około 70-80 minut do zrumienienia sera. Upieczony wystudzić. Ja sernik studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin., wtedy idealnie się kroi.
Podanie:
Gotowy dobrze schłodzony i stężony sernik kroimy i podajemy.
Rady:
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.
SylaUla
Babeczka35
Dziękuję :)