Sposób przygotowania:
Królewski sernik
Aby zrobić ciasto na początek należy wszystkie składniki dodać najlepiej do misy robota z nożami do siekania i połączyć je za pomocą funkcji puls.
Potem wyjąć grudki ciasta na blat, zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jedna powinna być większa od drugiej.
Tę mniejszą część zawinąć w folię spożywczą lub schować do woreczka i umieścić w zamrażarce. Reszt ą ciasta wylepić dno tortownicy o średnicy 23 cm papierem do pieczenia.
Jeżeli macie formę metalową to dodatkowo trzeba albo wyłożyć boki papierem albo wysmarować je i posypać mąką.
Ja miałam silikonową dlatego wyłożyłam tylko dno. Tak przygotowane ciasto w formie wstawić do lodówki na pół godziny. Białka ubić z połową cukru. Potem masło utrzeć z resztą cukru i żółtkami, dodać budyń, wymieszać.
Twaróg zmielić najlepiej na sitku do maku wtedy nie trzeba będzie sera mielić 3 razy. Do masy jajecznej dodać ser i za pomocą szpatułki połączyć ser z masą jajeczną. Nie mieszać za długo a potem dodać część piany i delikatnie wymieszać.
Dodać resztę piany, znów delikatnie wymieszać. Formę wyjąć z lodówki i wyłożyć na ciasto masę serowa a na koniec wyjąć z zamrażarki ciasto i zetrzeć na ser na tarce o grubych oczkach. Sernik piec przez 60-70 minut w zależności od piekarnika w temperaturze 180 stopni.
Upieczony wystudzić przy uchylonych drzwiczkach w piekarniku a potem wstawić do lodówki.
Sernik można wyjąć na 30 minut przed podaniem aby złapał troszkę pokojowej temperatury.
Potem wyjąć grudki ciasta na blat, zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jedna powinna być większa od drugiej.
Tę mniejszą część zawinąć w folię spożywczą lub schować do woreczka i umieścić w zamrażarce. Reszt ą ciasta wylepić dno tortownicy o średnicy 23 cm papierem do pieczenia.
Jeżeli macie formę metalową to dodatkowo trzeba albo wyłożyć boki papierem albo wysmarować je i posypać mąką.
Ja miałam silikonową dlatego wyłożyłam tylko dno. Tak przygotowane ciasto w formie wstawić do lodówki na pół godziny. Białka ubić z połową cukru. Potem masło utrzeć z resztą cukru i żółtkami, dodać budyń, wymieszać.
Twaróg zmielić najlepiej na sitku do maku wtedy nie trzeba będzie sera mielić 3 razy. Do masy jajecznej dodać ser i za pomocą szpatułki połączyć ser z masą jajeczną. Nie mieszać za długo a potem dodać część piany i delikatnie wymieszać.
Dodać resztę piany, znów delikatnie wymieszać. Formę wyjąć z lodówki i wyłożyć na ciasto masę serowa a na koniec wyjąć z zamrażarki ciasto i zetrzeć na ser na tarce o grubych oczkach. Sernik piec przez 60-70 minut w zależności od piekarnika w temperaturze 180 stopni.
Upieczony wystudzić przy uchylonych drzwiczkach w piekarniku a potem wstawić do lodówki.
Sernik można wyjąć na 30 minut przed podaniem aby złapał troszkę pokojowej temperatury.