Agula&Stabi

Agula&Stabi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Sernik z rodzynkami wg Agula&Stabi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny sernik można podać na każdą okazją.

Sernik z rodzynkami wg Agula&Stabi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z rodzynkami wg Agula&Stabi

 

  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 czubata łyżka smalcu
  • 10 dag margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka (1 całe i 2 żółtka)
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru

 

  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu zmielony
  • 2 szklanki cukru
  • 8 jaj
  • 1 budyń śmietankowy
  • 3 łyżki kaszki mannej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny Kasi
  • sok z 1 cytryny
  • 10 dag rodzynek

 

Sposób przygotowania:

Sernik z rodzynkami wg Agula&Stabi
Wykonanie ciasta: Wsypujemy do miski mąkę, smalec, margarynę, 1/2 szklanki cukru, proszek do pieczenia oraz 1 całe jajko i z dwóch żółtek zagnieść ciasto. 1/4 ciasta zostawiamy na wierzch, a resztę wkładamy na wysmarowaną blachę tłuszczem (spód i boki). Przygotować masę. Wykonanie masę: Ser zemleć i połączyć z 8 żółtkami a białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodajemy resztę składników wraz z ubitą pianą, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Całość wlewamy na wcześniej wyłożone ciasto. Z pozostałego ciasta, rozwałkujemy i tniemy go na paski, które układamy w poprzek. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180C na 40 minut.
Sernik z rodzynkami wg Agula&Stabi
Dodajemy wszystkie składniki do przygotowania ciasta
Sernik z rodzynkami wg Agula&Stabi
Wygniatamy ciasto do otrzymania jednolitej masy
Sernik z rodzynkami wg Agula&Stabi
Przygotowujemy masę serową i ubijamy białka na sztywno
Sernik z rodzynkami wg Agula&Stabi
Tak przygotowany sernik, wkładamy do rozgrzanego piekarnika.