Sernik „z rosą”

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto: z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Ciasto rozwałkować, wylepić dno i brzegi dużej blachy wyłożonej papierem do

Sernik „z rosą”

Składniki:

Sernik „z rosą”

 

  • Ciasto:
  • 20 dag margaryny,
  • 3 żółtka,
  • ¾ szklanki cukru pudru,
  • 2 –3 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Masa serowa:
  • 70 dag białego sera,
  • 3 żółtka,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 1 szklanka oleju roślinnego,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
  • olejek migdałowy ( ½ łyżeczki).
  • Piana „z rosą”:
  • 6 białek,
  • ½ szklanki cukru.

Sposób przygotowania:

Sernik „z rosą”
Ciasto: z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Ciasto rozwałkować, wylepić dno i brzegi dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Masa serowa: ser zemleć dwa razy w maszynce do mielenia. Dodać pozostałe składniki, ubić mikserem.

Masę serowa wlać na surowe ciasto, wstawić do rozgrzanego do 180°C piekarnika, piec 45 minut.

Po tym czasie blachę z ciastem wyjąć z piekarnika, na wierzch położyć pianę z ubitych z cukrem białek.

Ciasto ponownie wstawić do piekarnika jeszcze na 15 minut.

Po wystudzeniu sernika na wierzchu powstaną „kropelki rosy”.