domagi

domagi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Sernik z rosą

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Najlepszy sernik z rosą, niezwykle delikatny, kremowy z uroczymi kropelkami na powierzchni, które przypominają krople rosy

Sernik z rosą  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik z rosą

Spód z ciasta

Masa serowa

  • 1 kg sera białego (najlepiej z wiaderka, Piątnica lub President)
  • 4 jajka
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • ¾ szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe

Piana na wierzch

  • 4 białka
  • ½ szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Sernik z rosą
Składniki na spód starannie zagniatamy i wkładamy do lodówki na godzinę. Gdy ciasto się schłodzi, wyjmujemy je z lodówki, wałkujemy i wykładamy nim dużą blachę sernikową wysmarowaną masłem. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut, aż ciasto się zarumieni.

Składniki na masę serową wkładamy do dużej miski i miksujemy na najwyższych obrotach 5 minut. Masa będzie rzadka, ale to sprawia, ze sernik jest delikatny i puszysty. Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy w temp. 180 stopni przez 50 minut.

Gdy sernik się piecze ubijamy białka, pod koniec dodajemy cukier i tak przygotowaną pianę przekładamy na sernik. Wkładamy do piekarnika na 15 minut. Piana nie może się spiec, bo rosa nie wyjdzie.

Wyjmujemy z piekarnika, nie wkładamy do lodówki, bo rosa nie wyjdzie
Sernik z rosą
Sernik z uroczymi kropelkami rosy. Najlepszy!