Sposób przygotowania:
Sernik z serkiem mascarpone
Herbatniki lub inne ciastka kruszymy i mieszamy 2-3 łyżkami rozpuszczonego masła. /Dno tortownicy (26-28 cm) wykładamy pergaminem. / Przygotowane herbatniki wykładamy i ugniatamy na dnie tortownicy. Wkładamy do lodówki na około 30 min.
Biały ser mielimy. Żółtka ucieramy na puszystą masę z cukrem wanilinowym. Dodajemy po łyżce serka mascarpone oraz sera białego- ciągle ucieramy. Do utartej masy dodajemy kilka kropel olejku cytrynowego bądź pomarańczowego. Ucieramy. Dodajemy 3/4 szkl. mleka oraz 50 gr rozpuszczonego, przestudzonego masła. Ucieramy. Dodajemy sernix lub budyń śmietankowy- ucieramy.
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Delikatnie wmieszać do masy serowej. Masę serową wyłożyć na wcześniej przygotowane herbatniki.
Piec w temp. 150-160 st. przez około 1,5 - 2,0 h.
Biały ser mielimy. Żółtka ucieramy na puszystą masę z cukrem wanilinowym. Dodajemy po łyżce serka mascarpone oraz sera białego- ciągle ucieramy. Do utartej masy dodajemy kilka kropel olejku cytrynowego bądź pomarańczowego. Ucieramy. Dodajemy 3/4 szkl. mleka oraz 50 gr rozpuszczonego, przestudzonego masła. Ucieramy. Dodajemy sernix lub budyń śmietankowy- ucieramy.
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Delikatnie wmieszać do masy serowej. Masę serową wyłożyć na wcześniej przygotowane herbatniki.
Piec w temp. 150-160 st. przez około 1,5 - 2,0 h.