czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Sernik z żurawiną i musem malinowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Sernik jest wilgotny, delikatny i nie za słodki. Łączy w sobie wszystkie moje ulubione smaki, a likier jajeczny jest doskonałym dodatkiem.

Sernik z żurawiną i musem malinowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z żurawiną i musem malinowym

 

  • Spód:
  • 170g ciasteczek typu digestive,
  • 4-5 łyżek masła.

 

  • Masa serowa:
  • 500g białego sera,
  • 500g serka mascarpone,
  • 4 jajka,
  • żółtko,
  • szklanka cukru,
  • budyń waniliowy,
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny,
  • 100g białej czekolady,
  • 4 łyżki śmietanki 30%,
  • 50g malin,
  • kilka łyżek likieru jajecznego.

Sposób przygotowania:

Sernik z żurawiną i musem malinowym
1. Ciastka zmielić na pył w blenderze. Masło stopić, dodać do ciastek, krótko zmiksować. Masę wyłożyć na dno tortownicy o śr. 24cm, delikatnie docisnąć. Schłodzić. 2. Biały ser zmielić, dodać serek mascarpone, jajka oraz żółtko, zmiksować. Następnie dodać cukier, sproszkowany budyń oraz śmietankę i ponownie zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodać żurawinę oraz posiekaną białą czekoladę. Wymieszać. Masę wyłożyć na przygotowany spód. Maliny przetrzeć przez sito, powstały mus kłaść łyżeczką na wierzch sernika. Przy pomocy wykałaczki zrobić esy-floresy. Piec 10minut w temp. 180st, następnie 60min w temp. 150-160st. Ostudzić w uchylonym piekarniku, następnie wstawić sernik do lodówki. Podawać polane odrobiną likieru jajecznego.
Sernik z żurawiną i musem malinowym
Ciasteczka zmielić, dodac stopione masło
Sernik z żurawiną i musem malinowym
Sery zmiksowac z jajkami, cukrem i budyniem
Sernik z żurawiną i musem malinowym
Dodać posiekaną czekoladę oraz żurawinę
Sernik z żurawiną i musem malinowym
na masie serowej zrobić esy-floresy z musu malinowego