Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Sernik z wiśniami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszny sernik z wiśniami na cieniutkim, kruchym spodzie - pieczenie sernika jest szybkie, a efekt końcowy doskonały - polecam wypróbować.

Sernik z wiśniami i kruszonką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernik z wiśniami i kruszonką

 

  • tortownica (średnica 26 cm.)
  • do wysmarowania formy (50 g. masła)
  • słoik wiśni (kwaśne z sokiem / 500 ml)

 

  • CIASTO NA SPÓD & KRUSZONKĘ
  • 75 g. masła (rostopić)
  • 150 g. cukru
  • 1 łyżeczka cukru (waniliowy)
  • 1 żółtko
  • 275 g. mąki (przesiać)

 

  • NADZIENIE SEROWE
  • 3 jajka
  • 150 g. cukru
  • 1 łyżeczka cukru (waniliowy)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 175 g. masła (rostopić)
  • 1 budyń (waniliowy)
  • 600 g. ser (śmietankowy)
  • 125 ml śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Sernik z wiśniami i kruszonką
► CIASTO NA SPÓD & KRUSZONĘ : do naczynia wlać masło, dodać cukier, cukier waniliowy i razem wymieszać. Następnie wmieszać żółtko, wsypać mąkę i ugnieść dłońmi lub mikserem gładkie ciasto. 1/3 ciasta owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 15 minut.

► NADZIENIE SEROWE : do naczynia wbić jajka, wsypać cukier, cukier waniliowy, sól i razem wymieszać. Następnie domieszać roztopione masło, później wsypać budyń waniliowy i ponownie całość wymieszać. Teraz dodać ser, śmietanę i mikserem wyrobić ciasto.

► Wysmarowaną masłem tortownicę wyłożyć 2/3 ciasta, na krawędziach totrownicy ciasto ciągnąć 1 cm. do gory. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w 170C / Termoobieg /. Po wyjęciu z piekarnika ciasto obłożyć 1 warstwą wiśni. Wiśnie zalać nadzieniem serowym i wygładzić. 1/3 ciasta wyjąć z lodówki i pokruszyć na wierzchu ciasta. Ciasto z kruszonką ponownie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut w 180C / Termoobieg /. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka godzin do ostygnięcia - nie kroić ciepłego ciasta.
Sernik z wiśniami i kruszonką
Ciasto z kruszonką ponownie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut w 180C / Termoobieg /.
Sernik z wiśniami i kruszonką
Wiśnie zalać nadzieniem serowym, wygładzić i pokruszyć na wierzchu kruszonką.
Sernik z wiśniami i kruszonką
Ciasto na spód upiec w nagrzanym piekarniku i po wyjęciu z piekarnika ciasto obłożyć warstwą wiśni.