Sposób przygotowania:
Sernik z wiśniami i kruszonką
► CIASTO NA SPÓD & KRUSZONĘ : do naczynia wlać masło, dodać cukier, cukier waniliowy i razem wymieszać. Następnie wmieszać żółtko, wsypać mąkę i ugnieść dłońmi lub mikserem gładkie ciasto. 1/3 ciasta owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 15 minut.
► NADZIENIE SEROWE : do naczynia wbić jajka, wsypać cukier, cukier waniliowy, sól i razem wymieszać. Następnie domieszać roztopione masło, później wsypać budyń waniliowy i ponownie całość wymieszać. Teraz dodać ser, śmietanę i mikserem wyrobić ciasto.
► Wysmarowaną masłem tortownicę wyłożyć 2/3 ciasta, na krawędziach totrownicy ciasto ciągnąć 1 cm. do gory. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w 170C / Termoobieg /. Po wyjęciu z piekarnika ciasto obłożyć 1 warstwą wiśni. Wiśnie zalać nadzieniem serowym i wygładzić. 1/3 ciasta wyjąć z lodówki i pokruszyć na wierzchu ciasta. Ciasto z kruszonką ponownie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut w 180C / Termoobieg /. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka godzin do ostygnięcia - nie kroić ciepłego ciasta.
► NADZIENIE SEROWE : do naczynia wbić jajka, wsypać cukier, cukier waniliowy, sól i razem wymieszać. Następnie domieszać roztopione masło, później wsypać budyń waniliowy i ponownie całość wymieszać. Teraz dodać ser, śmietanę i mikserem wyrobić ciasto.
► Wysmarowaną masłem tortownicę wyłożyć 2/3 ciasta, na krawędziach totrownicy ciasto ciągnąć 1 cm. do gory. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w 170C / Termoobieg /. Po wyjęciu z piekarnika ciasto obłożyć 1 warstwą wiśni. Wiśnie zalać nadzieniem serowym i wygładzić. 1/3 ciasta wyjąć z lodówki i pokruszyć na wierzchu ciasta. Ciasto z kruszonką ponownie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut w 180C / Termoobieg /. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka godzin do ostygnięcia - nie kroić ciepłego ciasta.