Sposób przygotowania:
Sernik z wiśniamiETAP 1:
Masło siekamy z cukrem i szczyptą soli, następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, śmietanę i żółtka jajek, zagniatamy ciasto i chłodzimy w lodówce około 1 godziny.
Formę 33 cm na 22 cm wysmarować na dnie masłem i wysypać bułką tartą, ¾ całego ciasta rozwałkować na papierze i przełożyć na blaszkę. Pieczemy w temp.180st około 15 minut, następnie wystudzić.
Beza:
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dosypywać cukier, kiedy beza będzie szklista i biała, dodać sok z cytryny.
Masa serowa:
Całe jajka ubić z cukrem do białości, następnie cały czas ucierając dodawać na zmianę ser z proszkiem budyniowym na koniec dodać przestudzone masło i dokładnie wymieszać.
Masę serową wyłożyć na podpieczony spód i rozłożyć na nim wiśnie
ETAP 2:
przykryć bezą i posypać startym na tarce z grubymi oczkami pozostałym ciastem.
Piec w temp.180 st około 50 minut po upieczeniu posypać cukrem pudrem.