iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Sernik z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

O tej porze roku dodajemy wiśnie z kompotu lub mrożone, ale to nie wpływa w niczym na smak bo sernik jest przepyszny i rozpływający się w ustach.

Sernik z wiśniami

Składniki:

Sernik z wiśniami

ciasto:

masa serowa:

  • 1 kg sera w wiaderku
  • 15 dag cukru
  • 3 jajka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 10 dag masła
  • 1 szklanka wydrylowanych wiśni

beza

  • 5 białek
  • 15 dag cukru
  • ½ cytryny

Sposób przygotowania:

Sernik z wiśniami

ETAP 1:

Sernik z wiśniami
Posypać wiśniami bez pestek po masie serowej

Masło siekamy z cukrem i szczyptą soli, następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, śmietanę i żółtka jajek, zagniatamy ciasto i chłodzimy w lodówce około 1 godziny.

Formę 33 cm na 22 cm wysmarować na dnie masłem i wysypać bułką tartą, ¾ całego ciasta rozwałkować na papierze i przełożyć na blaszkę. Pieczemy w temp.180st około 15 minut, następnie wystudzić.

Beza:
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dosypywać cukier, kiedy beza będzie szklista i biała, dodać sok z cytryny.

Masa serowa:
Całe jajka ubić z cukrem do białości, następnie cały czas ucierając dodawać na zmianę ser z proszkiem budyniowym na koniec dodać przestudzone masło i dokładnie wymieszać.

Masę serową wyłożyć na podpieczony spód i rozłożyć na nim wiśnie

ETAP 2:

Sernik z wiśniami
Ciasto do starcia zmrozić w zamrażalniku.

przykryć bezą i posypać startym na tarce z grubymi oczkami pozostałym ciastem.

Piec w temp.180 st około 50 minut po upieczeniu posypać cukrem pudrem.


Tagi:

ciasto sernik