monikaa

monikaa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

Sernik z wiśniami i bezą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny sernik z dodatkiem wiśni na czekoladowym spodzie a na wierzchu ze słodką kokosową bezą.Proste w przygotowaniu .

Sernik z wiśniami i bezą

Składniki:

Sernik z wiśniami i bezą

 

  • Sernik:
  • 80 dag sera białego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 200 g margaryny
  • 6 jajek
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 1,5 torebki budyniu waniliowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 2-3 garści wydrylowanych i odsączonych wiśni
  • Ciasto:
  • 15 dag mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 dag margaryny
  • Beza:
  • 1 białko
  • 10 dag cukru
  • Pół szklanki wiórków kokosowych

 

Sposób przygotowania:

Sernik z wiśniami i bezą
Z mąki ,kakao ,cukru pudru, margaryny zagnieść ciasto i wyłożyć nim dno i boki tortownicy .Schłodzić w lodówce.Utrzeć masło z cukrem pudrem na gładką masę dalej miksując ,dodawać na przemian żółtka ,mąkę i śmietanę a później dodać budyń i cukier waniliowy. Białka z 6 jaj ubić na sztywno i połączyć z masą serową na koniec wsypać wiśnie i przemieszać. Masę serową przekładamy do tortownicy wylepionej ciastem. Pieczemy 1 godz. 10 min Białko ubijamy z cukrem pudrem na sztywno dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy Piętnaście minut przed końcem pieczenia na wierzch sernika wykładamy bezę zrobioną z białek i wiórków ,rozsmarowujemy równo, zmniejszamy temp. Do 150C piekarnik przestawiamy na opcję z termoobiegiem .Po upieczeniu sernik zostawiamy w piekarniku do całkowitego ostudzenia.