SUPERPRZEPIS

Sernikobrownie z malinami

  • 8
  • dagita
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Sernikobrownie z malinami

Sernikobrownie, czyli mocno czekoladowy spód i rozpływająca się w ustach masa serowa. Inaczej mówiąc: sernik na zakalcu.

Składniki:

Sernikobrownie z malinami

 

  • Czekoladowy spód:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 200 g masła
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa serowa:
  • 1 kg sera do serników
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 cukier wanilinowy

 

Sposób przygotowania:

Sernikobrownie z malinami
Czekoladowy spód: Obie czekolady rozpuszczamy na parze i odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem pudrem. Następnie dodajemy po jednym jajku, dokładnie miksując po każdym. Do masy dodajemy mąkę z proszkiem oraz płynną czekoladę i dokładnie miksujemy całość. Gotową masę czekoladową wylewamy do blaszki o wymiarach 20x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, ale nierównomiernie tworząc górki i dołki (masa jest gęsta więc nie będzie z tym problemu). Masa serowa: Do miski przekładamy ser. Stopniowo dodajemy cukier, cukier wanilinowy oraz po jednym jajku cały czas miksując.Na koniec dodajemy proszek budyniowy i miksujemy na gładką masę. Zawartość miski przelewamy na czekoladowy spód. Na wierzchu rozkładamy maliny. Całość pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę. Studzimy w uchylonym piekarniku. Zostawiamy, najlepiej na noc, do całkowitego ostygnięcia i związania masy serowej. Przechowujemy w lodówce. Smacznego :)