dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Sernikobrownie z musem brzoskwiniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Dla mnie nie ma lepszego ciasta niż sernik. A jeśli jest on w dodatku na tak czekoladowym spodzie to nie łatwo się od niego oderwać :)

Sernikobrownie z musem brzoskwiniowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernikobrownie z musem brzoskwiniowym

 

  • Czekoladowy spód:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 200 g masła
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera do serników
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 budyń śmietankowy
  • 5 łyżek śmietany 18 %
  • 5 jajek
  • 6 połówek brzoskwiń z puszki

Sposób przygotowania:

Sernikobrownie z musem brzoskwiniowym
Czekoladowy spód: Czekoladę mleczną i gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem pudrem. Następnie do masła dodajemy po jednym jajku, dokładnie miksując po każdym z nich. Do masy jajeczno-maślanej dodajemy mąkę z proszkiem oraz płynną czekoladę i dokładnie miksujemy całość. Gotową masę czekoladową wylewamy do blaszki o wymiarach 20x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia tworząc łagodne górki i dołki. Masa serowa: Brzoskwinie z puszki osączyć z soku i zmiksować na mus. Ser dokładnie zmiksować razem z cukrem, cukrem wanilinowym, śmietaną, proszkiem budyniowym. Następnie dodawać po jednym jajku po każdym dokładnie miksując całość. Na koniec dodać połowę musu brzoskwiniowego. Gotową masę wylać na czekoladowy spód. Na wierzchu zrobić łyżeczką kleksy z reszty musu brzoskwiniowego i patyczkiem zrobić z nich "esy-floresy". Przez pierwsze 20 minut piec w 200 stopniach, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec ok. 50 minut. Sernik ostudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami a następnie chłodzić w lodówce najlepiej przez noc. Smacznego :)
Sernikobrownie z musem brzoskwiniowym
Pyszne sernikobrownie z musem brzoskwiniowym - czekoladowy spód