mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Sernikobrownie z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Spód jest wilgotny, pieczony bez dodatku proszku do pieczenia i mocno czekoladowy. Najlepiej smakuje dobrze schłodzone, prosto z lodówki.

Sernikobrownie z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernikobrownie z truskawkami

 

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 300 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 100 g mąki
  • 500 g sera kremowego lub twarogu półtłustego (jak na sernik)
  • cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 g truskawek

 

 

Sposób przygotowania:

Sernikobrownie z truskawkami
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić.
Masło i 200 g cukru pudru zmiksować na gładką masę.
Następnie dodać 3 jajka - wbijając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego. Wlać roztopioną czekoladę, dalej miksować. Następnie dodać mąkę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej 3/4 masy czekoladowej.
W drugiej misce utrzeć ser, resztę cukru, jajka i cukier waniliowy.
Masa powinna mieć gładką konsystencję. Następnie wylać masę serową na masę czekoladową. Na wierzch wyłożyć resztę masy czekoladowej - ja wykładałam ją łyżką robiąc czekoladowe kleksy. Na końcu ułożyć przebrane owoce.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 60 minut (wystarczy 45 min). Studzić w ciepłym, ale otwartym piekarniku.
Sernikobrownie z truskawkami
Etap 1
Sernikobrownie z truskawkami
Etap 2
Sernikobrownie z truskawkami
Etap 3
Sernikobrownie z truskawkami
Etap 4