Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Sernikobrownie z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ser, czekolada i truskawki- trzy idealnie komponujące się składniki

Sernikobrownie z truskawkami

Składniki:

Sernikobrownie z truskawkami

 

  • MASA CZKOLADOWA
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 50g mlecznej czekolady
  • 150g masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100g cukru
  • 100g mąki
  • MASA SEROWA
  • 400g śmietankowego sera twarogowego
  • 200g słodzonego mleka skondensowanego z puszki
  • 2 jajka
  • MUS TRUSKAWKOWY
  • 500g truskawek
  • 3 łyżki brązowego cukru

Sposób przygotowania:

Sernikobrownie z truskawkami
Truskawki przeciskamy
przez praskę do ziemniaków, dodajemy brązowy cukier i gotujemy bez przykrycia na
małym ogniu przed godzinę, mieszając od czasu do czasu i zbierając powstającą
piankę. Studzimy.Truskawkowy mus już jest gotowy. W tym czasie gdy się gotował możemy zrobić pozostałe składniki ciasta.
Czekolady trzeba roztapić w
rondelku razem z masłem. Jajka ubijać z cukrem i ekstraktem waniliowym za pomocą miksera
przez 5 minut, następnie należy dodać ostudzoną masę czekoladową i miksować przez 3
minuty. Dodać mąkę i mieszać łyżką do uzyskania gładkiej masy.
Przelać do blaszki
wysmarowanej masłem i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15
minut.

Ser ubijamy mikserem na
gładko, dodajemy powoli mleko skondensowane cały czas mieszając, wbijamy po
jednym jajku nie przerywając mieszania.
Wyjmujemy ciasto z
piekarnika, zmniejszamy temperaturę w piecu o 10 stopni. Masę serową wylewamy na
masę czekoladową. Na wierzchu masy serowej robimy kleksy z musu truskawkowego.

Ciasto pieczemy przez 35
minut w 160 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku, żeby nie opadło.