IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Sernikobrownie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sernikobrownies czyli sernik w cieście czekoladowym.

Sernikobrownie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernikobrownie

 

  • CIASTO:
  • 1,5 szkl. mleka
  • 125 g margaryny
  • 1 tabliczka czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • cukier puder do smaku

Sposób przygotowania:

Sernikobrownie
Mleko i margarynę podgrzewamy, do ciepłej dodajemy pół tabliczki czekolady, kakao oraz cukier i cukier waniliowy, mieszamy aż składniki się połączą, a następnie ściągamy z ognia i pozostawiamy do przestygnięcia. Do zimnej masy dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przygotowujemy masę serową. Ser miksujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym i żółtkami. Na koniec dodajemy rozpuszczoną, letnią margarynę i budyń. Miksujemy. Białka ( 7 sztuk ) ubijamy na sztywno. Pianę dzielimy na pół i dodajemy do sera i ciasta czekoladowego. Masę serową delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Do ciasta dodajemy drobno pokrojoną pozostałą cześć czekolady i mieszamy z pianą. Blachę do pieczenia wykładamy papierem a następnie wylewamy cienko ciasto, na cieście układamy łyżką placki sera, i ponownie cienko zalewamy ciastem. Czynność powtarzamy, aż składniki się skończą. Ciasto umieszczamy w piekarniku na ok 60 min. w temp. 180'C. Upieczone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!
Sernikobrownie
Przygotowujemy masę serową i mieszamy ją z pianą z białek
Sernikobrownie
Przygotowujemy ciasto czekoladowe, na koniec dodajemy kawałki czekolady
Sernikobrownie
Ciasto wylewamy na zmianę robiąc "kupki"