iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Sernikowe babeczki

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo lubię piec serniki. Więc dlaczego nie podać go by w postaci też babeczek. Wyszło to bardzo smacznie.

Sernikowe babeczki

Składniki:

Sernikowe babeczki

 

  • Spód:
  • 150 gr ciastek oreo,
  • 1/2 kostki masła,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia.

 

  • Masa:
  • 800 gr twarogu kilkakrotnie zmielonego,
  • 4 jajka plus 2 białka,
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki maki pszennej tortowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady,
  • 20 dag borówek amerykańskich.

Sposób przygotowania:

Sernikowe babeczki
Zdejmujemy masę z ciastek. Natomiast suche rozdrabiamy. Masło należy roztopić, i ostudzić. Wsypujemy ciastka oraz proszek Do foremek nakładamy łyżeczkę masy na spód. Pieczemy 15 minut w temp. 150 stopni. A potem studzimy. W małej porcji twarożku należy rozpuścić czekoladę. Natomiast pozostały miksujemy razem z cukrem aby wszystko się rozpuściło Wbijamy jajka, białka. Następniemaki mieszamy z proszkiem i tez dodajemy. Przekładamy do foremek z upieczonym spodem porcje masy do 3/4 wysokości. Na wierzchu wykładamy kleksa masy czekoladowej, oraz 5 borówek. babeczki pieczemy 40 minut w temp. 170 stopni. Dekorujemy po ostudzeniu.