dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Babeczki - muffiny serowe z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne muffiny z lekko chrupiącym wierzchem i pysznym sernikowym środkiem z dodatkiem rodzynek, polecam

Babeczki - muffiny serowe z rodzynkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babeczki - muffiny serowe z rodzynkami

 

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • 10 dag rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 25 dag twarogu
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • garść rodzynek

Sposób przygotowania:

Babeczki - muffiny serowe z rodzynkami
W misce wymieszałam suche składniki, tj. mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. W drugiej misce połączyłam składniki płynne: rozpuszczone masło, mleko i jajka. W następnej kolejności wlałam "mokre" do "suchych" i z grubsza wymieszałam. Rodzynki zalałam wrzątkiem, odstawiłam na 10 minut i odsączyłam na sitku i odłożyłam na papierowy ręcznik do obeschnięcia. Twaróg wymieszałam z żółtkami i cukrem waniliowym. Do masy serowej dodałam rodzynki, wymieszałam. Do silikonowych foremek włożyłam po łyżce ciasta, następnie łyżkę masy serowej i na wierzch znowu łyżkę ciasta. Piekłam 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni, z tym że na ostatnie 5 minut podniosłam temperaturę do 190 stopni.
Babeczki - muffiny serowe z rodzynkami
Twaróg wymieszany z żółtkami i cukrem waniliowym
Babeczki - muffiny serowe z rodzynkami
Namoczone rodzynki wymieszane do masy serowej
Babeczki - muffiny serowe z rodzynkami
Do silikonowych foremek wkładam warstwami ciasto i masę serową