edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 987]

Seromak edytahy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Połączenie makowca z sernikiem na półkruchym cieście. Zamiast dwóch, wystarczy jedno ciasto :)

Seromak edytahy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Seromak edytahy

 

  • ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 25 dag margaryny (najlepiej takiej „pełnotłustej”)
  • 10 dag cukru
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • warstwa makowa:
  • duża puszka gotowej masy makowej (ok. 80 dag)
  • warstwa serowa:
  • 70 dag tłustego trzykrotnie mielonego twarogu
  • 35 dag cukru
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru (taki na 0,5 l mleka)
  • sok z jednej cytryny
  • 4 łyżki oleju
  • 3 jajka
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Seromak edytahy
Do miski przesiać mąkę, dodać do niej cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. Dołożyć roztrzepane jajka i stopione, ale nie ciepłe masło. Wymieszać łyżką, po czym kilkoma ruchami zagnieść jednolite ciasto. Odciąć 1/3, zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. Pozostałe ciasto również zawinąć w folię i odłożyć do lodówki. Tą większą częścią można również od razu wykleić wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem blachę (35x24 cm) i razem z nią wsadzić do lodówki. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem , dodając sok z cytryny, olej, sypki budyń i partiami ser. Dobrze zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Na przygotowane w blaszce ciasto wyłożyć najpierw gotową masę makową (nie wlewać płynu, który zazwyczaj znajduje się na dnie puszki), rozsmarować, następnie wyłożyć masę serową, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach, równą warstwą, część ciasta odłożoną wcześniej do zamrażalnika. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około godziny w temperaturze 180 stopni.
Seromak edytahy
Na przygotowane w blaszce ciasto wyłożyć najpierw gotową masę makową.
Seromak edytahy
Ciasto piec około godziny w temperaturze około 180 stopni.