Sposób przygotowania:
Seromak edytahy
Do miski przesiać mąkę, dodać do niej cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. Dołożyć roztrzepane jajka i stopione, ale nie ciepłe masło. Wymieszać łyżką, po czym kilkoma ruchami zagnieść jednolite ciasto. Odciąć 1/3, zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. Pozostałe ciasto również zawinąć w folię i odłożyć do lodówki. Tą większą częścią można również od razu wykleić wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem blachę (35x24 cm) i razem z nią wsadzić do lodówki. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem , dodając sok z cytryny, olej, sypki budyń i partiami ser. Dobrze zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Na przygotowane w blaszce ciasto wyłożyć najpierw gotową masę makową (nie wlewać płynu, który zazwyczaj znajduje się na dnie puszki), rozsmarować, następnie wyłożyć masę serową, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach, równą warstwą, część ciasta odłożoną wcześniej do zamrażalnika. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około godziny w temperaturze 180 stopni.