madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Seromak - na kruchym cieście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Połączenie moich dwóch ulubionych ciast na jednej blaszce, wilgotnego maku z aksamitnym puszystym serem.

Seromak - na kruchym cieście Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Seromak - na kruchym cieście

 

  • Ciasto:
  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • szczypta sól
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera
  • 6 jaj
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki kaszki manna
  • 15 dag masła
  • Masa makowa
  • 40 dag masy makowej
  • 4 jaja
  • 1/2 kostki masła
  • do smaku olejek migdalowy

Sposób przygotowania:

Seromak - na kruchym cieście
Ciasto: Składniki podane w przepisie wkładamy do miski i zagniatamy kruche ciasto. Gotowym ciastem wylepiamy blaszkę i na 10 minut wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Masa makowa: Do masy z puszki dodajemy wcześniej roztopione masło, jaja oraz olejek migdałowy i dobrze mieszamy. Masę układamy na podpieczonym cieście tworząc poprzeczne paski ( patrz zdjęcie) Masa serowa: Ser mielimy maszynką, dodajemy masło utarte na puszysty krem, żółtka utarte z cukrem, kaszkę manną oraz białka ubite na sztywna pianę. Gotową masę wlewamy na ciasto z masą makową. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę.
Seromak - na kruchym cieście
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto
Seromak - na kruchym cieście
Przygotowaną masę makową układamy na cieście
Seromak - na kruchym cieście
Ser dwukrotnie mielimy maszynką do mielenia

Tagi:

sery ciasto ser