slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Seromakowiec

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapraszam na pyszne ciasto. Połączenie makowca i sernika w jednym cieście. Wygląda wspaniale i tak też smakuje. Jeśli zastanawiacie się czy upiec sernik czy makowiec-ja proponuję seromakowiec.

Seromakowiec

Składniki:

Seromakowiec

 

  • ciasto: 1 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • 100 g masła
  • sernik: 4 jajka
  • 3/4 szkl cukru (można dać więcej)
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 150 g masła
  • 2 budynie waniliowe w proszku

 

  • makowiec:
  • 1 op. masy makowej (850 g)
  • 1 białko
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kaszy manny
  • oraz: blaszka 26X26 cm

Sposób przygotowania:

Seromakowiec
Ciasto: mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy oba cukry, żółtko i masło. Zagniatamy ciasto i wykładamy nim spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy blaszkę z ciastem do lodówki na 30 minut. 
Po tym czasie wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni,

Sernik:masło ucieramy z cukrem na puch. Następnie dodajemy po jednym jajku oraz po łyżce sera cały czas miksując. Na koniec do masy sernikowej wsypujemy proszek budyniowy i mieszamy.

Makowiec: masę makową przekładamy do miski, dodajemy jajko, żółtko i kaszę. Miksujemy do połączenia. Na podpieczony spód przekładamy masę serową a na nią masę makową, wyrównujemy i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy w uchylonym piekarniku. .