eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Wigilijne uszka Eli z pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam wigilijne uszka z pieczarkami. W wigilię podaję je z barszczem przygotowanym na zakwasie z kiszonych buraków.

Wigilijne uszka Eli z pieczarkami

Składniki:

Wigilijne uszka Eli z pieczarkami

składniki na farsz

składniki ciasta

dodatki

  • sól do wody do gotowania

Sposób przygotowania:

Wigilijne uszka Eli z pieczarkami

przygotowanie farszu

Wigilijne uszka Eli z pieczarkami
Oczyszczone pieczarki pokroić w pół plastry.

Pieczarki oczyścić i pokroić w pół plasterki.

przygotowanie farszu cd

Wigilijne uszka Eli z pieczarkami
Obrane z łupinek cebule pokroić w kostkę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie farszu cd

Wigilijne uszka Eli z pieczarkami
Do roztopionego masła dodać pieczarki i cebulę.

Na patelni roztopić masło, dodać pieczarki i cebulę.

przygotowanie farszu cd

Wigilijne uszka Eli z pieczarkami
Oprószone solą i pieprzem pieczarki i cebulę usmażyć.

Pieczarki i cebulę oprószyć solą,pieprzem i usmażyć.

przygotowanie farszu cd

Wigilijne uszka Eli z pieczarkami

Ostudzone pieczarki zmielić w maszynce z sitkiem z małymi oczkami. Do pieczarek dodać bułkę tartą i doprawić do smaku solą i pieprzem.

przygotowanie ciasta

Wigilijne uszka Eli z pieczarkami

Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. Do mąki wlewać gorącą wodę (tyle, ile mąka zabierze ) i wyrobić elastyczne ciasto.

przygotowanie uszek

Wigilijne uszka Eli z pieczarkami

przygotowane ciasto cienko rozwałkować. Literatką wykrawać z ciasta krążki.

przygotowanie uszek cd

Wigilijne uszka Eli z pieczarkami

Na krążkach ciasta rozłożyć farsz i zlepić jak pierogi. Z pierożków uformować uszka.

Ulepione uszka wrzucać do osolonego wrzątku i gotować na małym ogniu około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody. Ugotowane uszka wyjąć łyżką cedzakową.

Takie uszka najlepiej smakują z barszczykiem. Smacznego!