Sposób przygotowania:
Wigilijne uszka Eli z pieczarkamiprzygotowanie farszu
Pieczarki oczyścić i pokroić w pół plasterki.
przygotowanie farszu cd
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
przygotowanie farszu cd
Na patelni roztopić masło, dodać pieczarki i cebulę.
przygotowanie farszu cd
Pieczarki i cebulę oprószyć solą,pieprzem i usmażyć.
przygotowanie farszu cd
Ostudzone pieczarki zmielić w maszynce z sitkiem z małymi oczkami. Do pieczarek dodać bułkę tartą i doprawić do smaku solą i pieprzem.
przygotowanie ciasta
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. Do mąki wlewać gorącą wodę (tyle, ile mąka zabierze ) i wyrobić elastyczne ciasto.
przygotowanie uszek
przygotowane ciasto cienko rozwałkować. Literatką wykrawać z ciasta krążki.
przygotowanie uszek cd
Na krążkach ciasta rozłożyć farsz i zlepić jak pierogi. Z pierożków uformować uszka.
Ulepione uszka wrzucać do osolonego wrzątku i gotować na małym ogniu około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody. Ugotowane uszka wyjąć łyżką cedzakową.
Takie uszka najlepiej smakują z barszczykiem. Smacznego!
gusia1000