ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Szarlotka sypana śliwkowo-budyniowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczna odmiana szarlotki tzn. z nadzieniem śliwkowo-budyniowym, jest bardzo aromatyczna z chrupiącym ciastem.

Szarlotka sypana śliwkowo-budyniowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szarlotka sypana śliwkowo-budyniowa

 

 

  • budyń malinowy 2 opakowania,
  • masło 1 łyżeczka,
  • cukier 3 łyżki,
  • mleko 900ml

Sposób przygotowania:

Szarlotka sypana śliwkowo-budyniowa

ETAP 1:

Sypana śliwkowo-budyniowa szarlotka
Maka krupczatka doda chrupkości ciasta.

Cukier, obie mąki, proszek do pieczenia, kaszę manną dokładnie wymieszać w misce.

W szklance mleka wymieszać budynie, resztę mleka zagotować z cukrem, masłem, wlać wymieszane budynie i mieszać do zagęszczenia budyniu, trochę wystudzić.

ETAP 2:

Sypana śliwkowo-budyniowa szarlotka
Ja tak na oko dzielę mąki do rozsyoania w formie.

Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, na dno formy wysypać 1 część mąki, łyżką wygładzić wierzch, poukładać część wypestkowanych, umytych śliwek, posypać mąką.

ETAP 3:

Sypana śliwkowo-budyniowa szarlotka
Budynie możemy dodać jakie lubimy smakowo.

Budyń wyłożyć na śliwki, na budyniu ułożyć resztę śliwek i posypać resztą mąki, delikatnie wygładzić łyżką wierzch.

ETAP 4:

Sypana śliwkowo-budyniowa szarlotka

Zimną margarynę pokroić na kawałki, poukładać je na wierzchu ciasta, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, pod koniec pieczenia można nakryć formę papierem do pieczenia aby się mocno nie zrumienił wierzch ciasta, ciasto w formie dobrze wystudzić aby budyń stężał, najlepiej upiec wieczorem i do rana w chłodnym miejscu studzić.