Sposób przygotowania:
Szarlotka sypana śliwkowo-budyniowaETAP 1:
Cukier, obie mąki, proszek do pieczenia, kaszę manną dokładnie wymieszać w misce.
W szklance mleka wymieszać budynie, resztę mleka zagotować z cukrem, masłem, wlać wymieszane budynie i mieszać do zagęszczenia budyniu, trochę wystudzić.
ETAP 2:
Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, na dno formy wysypać 1 część mąki, łyżką wygładzić wierzch, poukładać część wypestkowanych, umytych śliwek, posypać mąką.
ETAP 3:
Budyń wyłożyć na śliwki, na budyniu ułożyć resztę śliwek i posypać resztą mąki, delikatnie wygładzić łyżką wierzch.
ETAP 4:
Zimną margarynę pokroić na kawałki, poukładać je na wierzchu ciasta, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, pod koniec pieczenia można nakryć formę papierem do pieczenia aby się mocno nie zrumienił wierzch ciasta, ciasto w formie dobrze wystudzić aby budyń stężał, najlepiej upiec wieczorem i do rana w chłodnym miejscu studzić.